Na hlavný obsah

Pápež apeloval na distribúciu vakcín chudobným. Úrady vyzval na pomoc rodinám

Ozbrojené konflikty považuje za škandalózne.

Pápež apeloval na distribúciu vakcín chudobným. Úrady vyzval na pomoc rodinám
Pápež František počas veľkonočnej omše. Foto: SITA/AP

Pápež František v nedeľu (4. 4.) vo svojom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu) apeloval na rýchlejšiu distribúciu vakcín, najmä chudobným krajinám. Ozbrojené konflikty počas pandémie označil za škandalózne. Veľkonočnú omšu slúžil kvôli pandémii covidu-19 už druhý rok za sebou v obmedzenom režime – vo vnútri Svätopeterskej baziliky. Hlava katolíckej cirkvi si zvyčajne pripomína zmŕtvychvstanie Ježiša Krista za prítomnosti desiatok tisíc veriacich na Svätopeterskom námestí, ktoré teraz zívalo prázdnotou.

Omšu mohlo v obrovskom chráme sledovať osobne len zhruba 200 cirkevných hodnostárov a ďalších prítomných. Obrad a posolstvo bolo možné sledovať na internete a po celom svete ho prenášali aj televízie. „Pandémia sa stále šíri, zatiaľ čo sociálna a ekonomická kríza zostáva, hlavne v prípade chudobných, vážna. Ozbrojené konflikty, čo je škandalózne, napriek tomu neskončili a posilňuje sa vojenský arzenál,“ uviedol František v posolstve.

Pápež požiadal Boha, aby utešil chorých a tých, ktorí prišli o blízkeho človeka, ale aj nezamestnaných. Úrady vyzval, aby pomohli rodinám, ktoré čelia existenčným problémom. František pochválil v kontexte pandémie zdravotnícky personál a prejavil súcit s mladými, ktorí nemôžu ísť do škôl.

„Vyzývam celé medzinárodné spoločenstvo, aby sa v duchu globálnej zodpovednosti zaviazalo prekonať meškania v distribúcii vakcín a uľahčiť ju, a to najmä v najchudobnejších krajinách,“ vyjadrila sa hlava katolíckej cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet