Na hlavný obsah

Parlament neschválil program schôdze, ktorú inicioval Smer

Koalícia vopred avizovala, že program nepodporí.

Parlament neschválil program schôdze, ktorú inicioval Smer
Na snímke Národná rada Slovenskej republiky. Foto: TASR

Poslanci neschválili program stredajšej (21. 4.) 26. schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Za program hlasovalo 48 zo 129 prítomných členov zákonodarného zboru. Proti bolo 14, zdržalo sa 66 a jeden nehlasoval. Koaličných zákonodarcov sa chceli poslanci Smeru-SD pýtať napríklad aj na to, kto bude niesť zodpovednosť za vysoký počet obetí koronavírusu. Venovať sa chceli aj zodpovednosti za iné úmrtia či akútnemu nedostatku vakcín v apríli 2021. Otvoriť chceli aj tému nákupu ruskej vakcíny Sputnik V alebo chybný výber antigénových testov. Parlament mal k týmto témam prijať uznesenie.

NR SR mala na základe uznesenia požiadať vládu o prijatie účinných, legislatívnych, organizačných, personálnych a materiálnych opatrení na zásadné zmiernenie dopadov pandémie koronavírusu. Vláda mala ďalej optimalizovať vakcinačný program od dostatočného obstarania vakcín, cez účinný, spravodlivý a stabilný vakcinačný plán, funkčný a užívateľsky prihlasovací systém, po výkonné, bezpečné a regionálne dostupné vakcinačné centrá a pravdivú a účinnú vakcinačnú osvetu. Parlament mal podľa uznesenia požiadať kabinet aj o to, aby zabezpečil skvalitnenie a štandardizáciu zdravotných postupov primárnej zdravotnej starostlivosti poskytovanej už v počiatočnom štádiu ochorenia COVID-19, a to v súlade s aktuálnymi medzinárodnými poznatkami.

Okrem iného hovorila strana v uznesení aj o potrebe prijať účinné legislatívne, organizačné, personálne a materiálne opatrenia na zmiernenie dôsledkov pandémie aj o potrebe zabezpečiť návrh zákonnej úpravy opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie v zdravotnej oblasti oddelených od núdzového stavu a podobne. Smer tvrdil, že po ročnom pôsobení novej vlády je potrebné vykonať sumarizáciu a zároveň dostať odpovede na viaceré otázky. Koalícia už dopredu hovorila, že program schôdze zrejme nepodporí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko