Na hlavný obsah

Pátracie tímy zrejme objavili predmety z nezvestnej indonézskej ponorky

Posádke tiež podľa odhadov došli zásoby kyslíka.

Pátracie tímy zrejme objavili predmety z nezvestnej indonézskej ponorky
Na snímke indonézske záchranárske plavidlo. Foto: TASR/AP

Indonézske záchranné tímy objavili predmety, o ktorých sa domnievajú, že pochádzajú z nezvestnej ponorky. Nádej na záchranu posádky plavidla je mizivá, podľa odhadov jej došli zásoby kyslíka v sobotu (24. 4.) ráno.

Šéf indonézskeho námorníctva podľa agentúry Reuters navyše uviedol, že ponorka sa nachádza zhruba v hĺbke 850 metrov pod hladinou mora, čo je väčšia hĺbka, než na ktorú bola skonštruovaná. Podmorské plavidlo s 53 ľuďmi na palube sa zmizlo v utorok (13. 4.), keď sa stratilo počas námorného cvičenia blízko ostrova Bali.

Veliteľ indonézskeho námorníctva Yudo Margono podľa agentúry AP povedal, že už nepovažuje ponorku za nezvestnú, ale za potopenú. Záchranári objavili niekoľko predmetov vrátane fľaše s olejom určenej zrejme na premazávanie periskopu alebo modlitebné koberčeky z ponorky, píše AP.

Takmer polstoročný stroj

Ponorku KRI Nanggala-402 vyrobili pred 44 rokmi a odborníci v posledných dňoch čoraz častejšie spomínali možnosť, že plavidlo mohlo implodovať, keď sa potopilo do väčšej hĺbky, ako jeho konštrukcia dovoľuje. Indonézska armáda uviedla, že aj keby bola ponorka nepoškodená, zásoby kyslíka na palube by stačili maximálne do sobotného rána.

Ponorka je podľa armády schopná vydržať ponor zhruba do hĺbky 500 metrov, potom by už tlak vody nevydržala. Na mieste, kde sa plavidlo pohybovalo, leží morské dno v hĺbke až 1 500 metrov.

Pátracia akcia s medzinárodným presahom

Šesťdesiat metrov dlhá, dieselovým motorom poháňaná ponorka vyrobená v Nemecku sa odmlčala počas cvičenia, kedy mala odpáliť torpéda. Špekuluje sa o tom, že haváriu mohla spôsobiť porucha napájania, ktorá by ponorke znemožnila manévrovať.

Svetové agentúry informovali, že po ponorke pátra dvadsiatka indonézskych lodí a štyri lietadlá, ktorým pomáha aj lietadlo P-8 Poseidon americkej armády a austrálska fregata HMAS Ballarat vybavená sonarom. Pridať sa malo tiež singapurské námorníctvo a lode z Malajzie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet