Na hlavný obsah

Bývalému šéfovi SIS pribudlo ďalšie obvinenie, potvrdila generálna prokuratúra

Aj nové obvinenie súvisí s korupciou.

Bývalému šéfovi SIS pribudlo ďalšie obvinenie, potvrdila generálna prokuratúra
Na snímke bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) obvinil vyšetrovateľ v ďalšej korupčnej trestnej veci. Pre agentúru TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

„Môžeme potvrdiť, že voči osobe V. P. bolo vznesené ďalšie obvinenie z korupčného trestného činu. Vzhľadom na štádium konania však ďalšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ dodal Skladan. Na nové obvinenie Vladimíra Pčolinského upozornil portál zoznam.sk. Podľa tohto zdroja exriaditeľa SIS obvinili koncom minulého týždňa a aktuálne sa s ním uskutočňuje výsluch v ústave v Leopoldove. Podľa informácií advokáta Ondreja Urbana, ktorý ho zastupuje v novej trestnej veci, ide o skutok z roku 2020.

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 11. marca a stíhaný je väzobne. Čelí obvineniam, že vzal úplatok od podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorý si tak chcel zabezpečiť, aby ho SIS prestala sledovať. Malo ísť o sumu 40 000 eur. Od Kollára mal úplatok prevziať bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý ho mal následne odovzdať exnámestníkovi SIS Borisovi Beňovi. Ten si mal úplatok napokon podľa vyšetrovateľa rozdeliť s Pčolinským. K skutku malo dôjsť v auguste minulého roka.

Prezidentka Zuzana Čaputová ho z funkcie riaditeľa SIS odvolala 18. 3. 2021 na návrhy Vlády SR, zároveň ho uvoľnila zo služobného pomeru príslušníka SIS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko