Na hlavný obsah

Po Rakúsku pomôže Čechom aj Maďarsko. Daruje im tisíce vakcín

Pomocnú ruku podá aj Slovinsko.

Po Rakúsku pomôže Čechom aj Maďarsko. Daruje im tisíce vakcín
Očkovanie v Českej republike. Foto: TASR

Maďarsko pošle v prvej polovici mája Českej republike 40 000 dávok vakcíny proti covidu-19, oznámil v sobotu (3. 4.) na facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. O aký preparát presne pôjde, nespresnil. Uviedol, že jeho krajina bude mať dovtedy už dosť vakcín pre svojich obyvateľov. Szijjártó v tejto súvislosti pripomenul, že Rakúsko a Slovinsko tiež plánujú pomôcť Čechom.

„Česká republika je medzi krajinami, ktoré sú v ťažkej situácii pre zlé zabezpečenie vakcín Európskou komisiou,“ citovala Szijjártóa agentúra MTI. Šéf maďarskej diplomacie tiež uviedol, že vďaka včasným nákupom východných vakcín jeho vládou a vďaka vakcínam zabezpečeným v rámci EÚ je jeho krajina „na špičke očkovania v prepočte na obyvateľov v rámci Únie“.

Rakúsko v piatok (2. 4.) oznámilo, že poskytne Čechom 30 000 dávok vakcín. Úrad spolkového kancelára Sebastiana Kurza to označil za ukážku solidarity po tom, ako podľa neho EÚ zlyhala pri náprave nerovností v distribúcii vakcín medzi členskými štátmi. Kurz tiež uviedol, že k podobnému kroku voči ČR sa chystajú aj ďalšie krajiny.

Český premiér Andrej Babiš v piatok na twitteri napísal, že akt solidarity dalo najavo aj Slovinsko, ktoré podľa neho poskytne Česku 10 000 dávok protivírusovej vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet