Na hlavný obsah

Po útoku na väznicu v Nigérii utieklo takmer 2 000 väzňov

Útok označujú za najväčší v modernej histórii krajiny.

Stovky väzňov v pondelok (5. 4.) utiekli z väznice na juhovýchode Nigérie, ktorú prepadli neznámi útočníci. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nigérijské väzenské úrady.

Útok sa stal v štáte Imo. „V noci na dnes (pondelok, pozn. red.) okolo 2.15 h miestneho času väznicu v meste Owerri prepadli neidentifikovaní ozbrojenci, ktorí pustili na slobodu 1 844 zadržiavaných,“ povedal hovorca nigérijskej väzenskej služby Francis Enobore. „Svedkovia videli, ako k väznici prišlo v pickupoch veľké množstvo ozbrojencov, okamžite zaútočili na jej zamestnancov a vyhodili do povetria hlavný vchod,“ dodal.

Susedný štát Abia vyhlásil po útoku, ktorý je označovaný za najväčší v modernej histórii krajiny, od 22.00 h do 6.00 nočný zákaz vychádzania. Útok odsúdil nigérijský prezident Muhammadovi Buhari, ktorý jeho strojcov nazval „teroristami“ a „anarchistami“.

Štát Imo sa nachádza v bývalom nezávislom regióne Biafra, kde pôsobí separatistické hnutie za vytvorenie nezávislého štátu Biafra (IPOB). Hnutie nedávno zverejnilo videonahrávky novej milície ESN, na ktorých sú vidieť desiatky, možno aj stovky bojovníkov pri výcviku. Skupina ale odmietla, že by mala s útokom na väznicu čokoľvek spoločné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet