Na hlavný obsah

Podľa Budaja by sa čas zákazu vychádzania mal posunúť, Takáč verí v koniec testovania do júna

Politici debatovali v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Podľa Budaja by sa čas zákazu vychádzania mal posunúť, Takáč verí v koniec testovania do júna
Na snímke zľava minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a poslanec NR SR Richard Takáč (Smer-SD). Foto: RTVS

Covidový automat sa bude upravovať podľa nových poznatkov, musíme reagovať na výskyt mutácií. V relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) s tým, že treba byť ostražitý na hraniciach. Poslanec NR SR za Smer-SD Richard Takáč skritizoval, že vláda vstúpila do covidového automatu a zmenila pravidlá pri terasách a fitnescentrách (viac tu). Vláda mala podľa Takáča „už dávnejšie riešiť aktualizáciu automatu.“

Takáč tiež kritizoval celoplošné testovanie, ktoré označil za nezmysel. „Pevne verím, že povinné testovanie sa skončí do konca júna,“ uviedol poslanec a navrhol, aby sa úrady zamerali skôr na trasovanie kontaktov infikovaných.

Budaj podotkol, že keď pandémia na Slovensku vrcholila, bolo potrebné použiť „všetky nástroje“ vrátane celoplošného testovania. Opatrenia podľa Budaja prispeli k tomu, že nedošlo k zrúteniu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Smer-SD odmieta núdzový stav

Smer-SD nebude hlasovať za predĺženie núdzového stavu. „Núdzový stav je nezmysel, budeme hlasovať proti predĺženiu,“ povedal Takáč s tým, že s jeho predlžovaním majú problém aj niektorí koaliční poslanci. Podľa Budaja je vedenie boja proti pandémii covidu bez núdzového stavu nemožné, dodal však, že vláda hľadá „taký návrh zákona, ktorý by bol šitý na mieru zdravotníckemu núdzovému stavu.“

Budaj avizoval možnú zmenu v hodinách, v ktorých platí zákaz vychádzania. V súčasnosti platí od 20.00 h. Minister poznamenal, že by sa mohol posunúť o hodinu, aby sa prispôsobil letnému času. „Vláda sa tým v stredu bude zaoberať, som za to, aby sme to posunuli.“

Takáč sa na očkovanie nechystá

Takáč označil očkovanie za hlavnú cestu, ako sa dostať z pandémie, podľa neho štát zlyhal v zabezpečení očkovacích látok a ich prerozdelení do regiónov, kde o vakcináciu nie je veľký záujem. Kampaň k očkovaniu označil za slabú. Uviedol, že sám sa zaočkovať nenechá. Šéf envirorezortu tento postoj kritizoval.

Poslanec Takáč k téme česko-ruskej diplomatickej roztržky uviedol, že strana Smer-SD vec vníma. Ak by sa však obvinenia zo zapojenia ruskej vojenskej rozviedky GRU do výbuchov muničných skladov v Česku nepotvrdili, v strane by celý incident vnímali ako zámienku na vyvolanie konfliktu medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom. Slovensko v tejto súvislosti vyhostí troch zástupcov ruskej diplomatickej misie.

Podpredseda Smeru-SD toto konanie kritizoval. „Solidarita sa neprejavuje bezdôvodným vyhostením ruských diplomatov,“ povedal s tým, že v Smere-SD sa vždy pozerali na všetky svetové strany.

Budaj na slovenskom prístupe nevidí nič unáhlené. „Nie je na tom nič unáhlené, ak majú príslušné orgány informácie o činnosti špiónov, ktoré sú v rozpore s našimi záujmami,“ poznamenal Budaj s tým, že vyhostenie vníma ako jednoznačný postoj k špionážnej afére.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko