Na hlavný obsah

Pohraničný spor medzi Tadžikistanom a Kirgizskom si vyžiadal najmenej 13 obetí

Štvrtkový stret vyvolal obavy z väčšieho konfliktu.

Pohraničný spor medzi Tadžikistanom a Kirgizskom si vyžiadal najmenej 13 obetí
Na archívnej snímke z 28. januára 2021 nový kirgizský prezident Sadyr Žaparov počas slávnostnej prísahy v hlavnom meste Biškek. Foto: TASR/AP

Najmenej 13 obyvateľov Kirgizska prišlo o život počas bojov, ktoré vypukli vo štvrtok (29. 4.) pozdĺž spornej hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom. Informovala o tom v piatok (30. 4.) agentúra AFP s odvolaním sa na kirgizské ministerstvo zdravotníctva. Zranenia podľa ministerstva utrpelo 134 osôb.

Kirgizské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že vo štvrtok od 20.00 h miestneho času bolo dohodnuté „úplné prímerie“ s tým, že vojenské sily sa vrátia na svoje základne.

Sporná je hranica aj voda

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o hranicu, na ktorej dochádza k sporadickým zrážkam. Štvrtkové vypuknutie bojov, do ktorých sa zapojili pohraničné stráže oboch krajín, však bolo neobvyklé a vyvolalo obavy z prerastenia do širšieho konfliktu, napísala AFP.

Boje vypukli po konflikte o vodnú infraštruktúru na hranici medzi týmito krajinami, ktoré získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. V spore išlo o ovládnutie vodnej nádrže na rieke Isfara, keďže na vodný rezervoár si robia nároky obe strany.

Konflikt sa podľa stredoázijského spravodajského portálu Fergana začal v stredu (28. 4.) hádkou o kameru, ktorú Tadžici na stĺpe elektrického osvetlenia. Najskôr lietali slová, potom kamene a nakoniec guľky, napísal server. Podľa tadžických médií začali strieľať ako prvý kyrgyzskí vojaci, podľa tých kyrgyzských paľbu zahájili tadzickí pohraničníci.

Medzi oboma krajinami je sporná viac ako tretina hranice vrátane oblasti okolo de facto tadžickej enklávy Voruch, kde prepukol konflikt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet