Na hlavný obsah

Pomoc MHD? Rezort financií ponúkol štyrom mestám bezúročné pôžičky

Na stole sú obavy o hromadnom prepúšťaní či rušení liniek.

Pomoc MHD? Rezort financií ponúkol štyrom mestám bezúročné pôžičky
Na snímke odstavené autobusy mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo financií (MF) SR ponúklo mestám Bratislava, Košice, Prešov a Žilina pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Chce tak upokojiť situáciu v ich mestských dopravných podnikoch, ktoré pre pandémiu koronavírusu zápasia s výpadkami príjmov.

Rezort uviedol, že vníma ekonomickú situáciu v mestských dopravných podnikoch, ktoré prevádzkujú mestskú hromadnú dopravu (MHD). Ako tvrdí, v minulom roku sa táto forma pomoci stretla s veľkým záujmom zo strany miest a obcí. „V súčasnosti napríklad platí, že primátor mesta Košice Jaroslav Polaček uvítal túto ponuku a momentálne prebiehajú rokovania,“ podotklo ministerstvo.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vo štvrtok (15. 4.) uviedol, že dotknuté mestá si budú môcť o bezúročné pôžičky požiadať „do výšky oprávnených strát alebo výpadkov príjmov, ktoré mali ich dopravné podniky a nemajú ich vykryté samosprávami.“

Z obavy z hromadného prepúšťania i rušenia liniek MHD v pondelok (12. 4.) ráno hodinu štrajkovali vodiči dopravných podnikov v Bratislave a Košiciach. Formou stužiek i oznamov ich podporili aj ich kolegovia z prešovského dopravného podniku.

Bratislava reaguje

Hlavné mesto nemá záujem o bezúročnú pôžičku. Bratislavský magistrát odkazuje štátu, že chce rovnocennú pomoc, akú dostali aj súkromné dopravné firmy. Poukazuje pritom na schému Európskej únie (EÚ). Bratislavská samospráva považuje za neférové, že štát od apríla 2020 sprístupnil finančné kompenzácie pre dosah koronakrízy pre 54 súkromných dopravných spoločností a zároveň štyrom mestským dopravným podnikom čerpať tieto kompenzácie neumožnil.

„Bratislava nečelí v krytí strát DPB krátkodobému likvidnému problému, ale rozpočtovému a dlhovému. Bezúročné pôžičky od štátu v dnešnej dobe lacných peňazí nepovažujeme za pomoc,“ uviedla metropola SR.

Žilina to víta

Mesto Žilina víta ponuku na vykrytie výpadkov tržieb v Dopravnom podniku mesta Žiliny (DPMŽ). Podľa primátora Petra Fiabáneho padne definitívne rozhodnutie až po zoznámení sa s podrobnosťami a podmienkami pôžičky.

„Predpokladáme, že by sme ju mohli využiť na vykrytie výpadkov a strát z obdobia pandémie. Výpadky na tržbách sú spôsobené tým, že v čase ochorenia COVID-19 sa výrazne znížil počet prepravovaných osôb vo vozidlách MHD,“ povedal Fiabáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika