Na hlavný obsah

Portugalsko po stanovisku EMA zvolalo stretnutie ministrov zdravotníctva EÚ

Skloňuje sa zákaz očkovania AstrouZenecou pre isté vekové skupiny.

Portugalsko po stanovisku EMA zvolalo stretnutie ministrov zdravotníctva EÚ
Ampulka vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca a vejúce vlajky Európskej únie pred sídlom Európskej únie v Bruseli. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová informovala, že v mene portugalského predsedníctva v Rade EÚ zvolala na stredu (7. 4.) neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva členských krajín Európskej únie.

Reagovala tak na najnovšie stanovisko Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá v stredu pripustila súvislosť medzi vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami. Šéfka agentúry Emer Cookeová v tejto súvislosti dodala, že vznik krvných zrazenín by mal byť uvedený ako možný vedľajší účinok vakcíny AstraZenecy.

Virtuálna schôdzka ministrov zdravotníctva sa začala o 16.00 h SELČ, krátko po zverejnení stanoviska EMA. Cieľom rokovaní je harmonizácia pozícií rôznych členských štátov EÚ. Do rozhovorov sa mali na diaľku zapojiť s doplňujúcimi informáciami aj zástupcovia EMA.

Stanovisko bude témou Konzília odborníkov

V prípade, že sa členské krajiny dohodnú na pokračovaní očkovania vakcínou od AstraZenecy a ak dospejú k záveru, že incidenty spojené s tvorbou krvných zrazenín súvisia s očkovaním, musia sa dohodnúť na zákaze jej používania pre určité vekové kategórie alebo pre osoby s konkrétnymi zdravotnými problémami.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že na stretnutí ministrov EÚ sa zúčastní aj šéf rezortu Vladimír Lengvarský. Doplnilo, že vyjadrenie EMA „bude v priebehu zajtrajšieho dňa (štvrtok 8. 4.) predmetom odborných diskusií aj na Konzíliu odborníkov, tému budeme konzultovať aj so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.“

Na snímke v strede minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas schôdzky. Foto: facebook/ministerstvo zdravotníctva
Foto: facebook/ministerstvo zdravotníctva

V stredu večer, ešte počas stretnutia, rezort informoval, že členské štáty si vymieňajú svoje skúsenosti a zhodli sa na tom, že benefity vakcíny aj vzhľadom na možný vážny priebeh ochorenia COVID-19 prevažujú možné riziká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet