Na hlavný obsah

Poslanci preveria, či Hamáček o ruskom útoku vo Vrběticiach vedel skôr

Exšéf českej diplomacie Petříček tvrdí, že tieto informácie mal.

Poslanci preveria, či Hamáček o ruskom útoku vo Vrběticiach vedel skôr
Na sníme vicepremiér, minister vnútra a poverený minister zahraničných vecí Jan Hamáček a horiaci muničný sklad za obcou Vrbětice v roku 2014. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Rusi podozriví v súvislosti s výbuchom muničných skladov v obci Vrbětice sa v tomto meste zdržiavali v čase, keď sa tam podľa českej polície nachádzali zbrane údajne patriace významnému bulharskému obchodníkovi, ktorý ich chcel predať Ukrajine. Informoval o tom týždenník Respekt s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Obchodník so zbraňami Emilian Gebrev bol podľa bulharskej polície v roku 2015 terčom dvoch neúspešných pokusov o otravu, ktoré údajne vykonala ruská vojenská rozviedka GRU, píše Respekt. Podľa českého týždenníka Gebrev zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola v tom čase vo vojne s Ruskom. Česká polícia pracuje s verziou, že obaja podozriví pricestovali do ČR s cieľom sabotovať túto zásielku zbraní, uviedol pre Respekt nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že vyhlásila pátranie po dvoch Rusoch. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Spojené kráľovstvo obvinilo v prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou novičok v britskom Salisbury v roku 2018. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov). Obaja sa mali v októbri v roku 2014 pohybovať v Zlínskom kraji, kde sa nachádzajú aj Vrbětice.

Exminister zahraničných vecí o Rusoch vedel, súčasný nie

Hamáček avizoval, že v nedeľu (18. 4.) podá trestné oznámenia na neznámeho páchateľa za ohrozenie utajovanej skutočnosti. Uviedol to v reakcii na tvrdenia exministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka, ktorý údajne už dlhšiu dobu vedel o zapojení ruských agentov do výbuchu skladov vo Vrběticiach, informoval spravodajský server Denikn.cz.

„Nie je to prekvapenie. Tieto informácie som mal k dispozícii už predtým,“ povedal pre Deník N Petříček v reakcii na tlačovú konferenciu Babiša a Hamáčka. Či mal rovnaké informácie k dispozícii skôr aj Hamáček, nie je jasné. Na tlačovej konferencii totiž uviedol, že svoju avizovanú pracovnú cestu do Moskvy v sobotu zrušil, až keď sa dozvedel o podozrení zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do spomínaného výbuchu.

Na otázku, či o podozrení náhodou nevedel skôr, Hamáček reagoval podľa Deníka N vyhýbavo. „Neverím, že vám pán Petříček potvrdil čokoľvek, čo sa teoreticky mohlo preberať na neverejnom/režimovom stretnutí,“ napísal Hamáček Deníku N.

Predseda českých ľudovcov (KDU-ČSL) Marian Jurečka na twitteri uviedol, že v Poslaneckej snemovni urobia maximum pre to, aby overili tvrdenia exministra Petříčka. „Pokiaľ sa toto overí – a na pôde snemovne pre to urobíme maximum – tak dnes (v sobotu) premiér aj vicepremiér na tlačovke klamali,“ napísal Jurečka. „Plánovaná cesta vicepremiéra Hamáčka potom bola jednoznačne úplne mimo a vôbec nechápem čo tam chcel robiť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet