Na hlavný obsah

Požiar manufaktúry v Petrohrade: Zadržali jej riaditeľa a zástupcu

Pri hasení prišiel o život jeden požiarnik.

Požiar manufaktúry v Petrohrade: Zadržali jej riaditeľa a zástupcu
Na snímke hasiči bojujú s požiarom v Petrohrade. Foto: SITA/AP

Ruskí vyšetrovatelia zadržali riaditeľa petrohradskej Nevskej manufaktúry a tiež jeho zástupcu, oznámila v utorok 13. apríla agentúra Interfax. Niekdajšiu textilnú fabriku, kde sa teraz nachádzali kancelárie, zachvátili v pondelok (12. 4.) plamene a ani po 20 hodinách nie sú úplne uhasené. Hasiči predpokladajú, že sa tak stane večer. V ruských médiách sa objavili doposiaľ nepotvrdené informácie z anonymných zdrojov, že oheň mohli založiť úmyselne.

Pri požiari prišiel o život jeden z hasičov, ďalší dvaja skončili s vážnymi zraneniami na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vyšetrovatelia ako podozrivých zadržali generálneho riaditeľa manufaktúry a jeho námestníka, ktorých mená neprezradili. Dôvodom zadržania bola séria nedostatkov v požiarnej bezpečnosti budovy, na ktoré upozornili petrohradskí hasiči počas tohtoročných a minuloročných kontrol a pre ktoré mala byť budova uzavretá. Riaditeľ a jeho námestník si podľa vyšetrovateľov boli vedomí nedostatkov, pre ktoré horelo. V prípade usvedčenia im hrozia až tri roky väzenia.

O podpaľačstve ako o predbežnej príčine požiaru informovali štátne tlačové agentúry RIA Novosti a TASS s odvolaním sa na svoje zdroje. Horieť podľa TASS začalo v časti budovy, kde sa vyrábajú gumové člny. Textilná výroba sa vo fabrike podľa denníka Kommersant skončila v januári 2007 a posledných 14 rokov sa objekt prenajímal ako skladové, výrobné a kancelárske priestory.

Požiar vypukol v pondelok napoludnie v tehlovej budove postavenej v 19. storočí. Oheň sa podľa hasičov počas dňa rozšíril na plochu 10 000 metrov štvorcových a podvečer sa preniesol na susednú budovu hostelu. Z rozľahlého areálu evakuovali desiatky ľudí.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie zhorela a zrútila sa celá strecha šesťpodlažnej budovy niekdajšej továrne. Do boja s ohňom nasadili viac ako 350 hasičov, ktorým prácu komplikoval silný vietor. Do príchodu tmy pomáhali aj tri špeciálne hasiace vrtuľníky.

Továreň podľa vyjadrenia hovorcu hasičov vyhorela, zostala len kostra budovy, do ktorej je mimoriadne nebezpečné vstúpiť. Hasenie preto pokračuje zvonku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet