Na hlavný obsah

Pracovníci továrne znehodnotili 15 miliónov dávok vakcín proti covidu

V továrni skombinovali, čo nemali.

Pracovníci továrne znehodnotili 15 miliónov dávok vakcín proti covidu
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pracovníci továrne na vakcíny v Spojených štátoch pred niekoľkými týždňami znehodnotili veľkú várku polotovaru pre očkovaciu látku od firmy Johnson & Johnson (J & J). O incidente informovala farmaceutická spoločnosť.

V továrni spoločnosti Emergent Biosolutions v meste Baltimore sa okrem vakcíny J & J proti ochoreniu COVID-19 vyrába aj vakcína britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Podľa denníka The New York Times (NYT) v továrni skombinovali prvky z dvoch výrobných postupov. Dôsledkom toho bolo kontaminované množstvo prípravku zodpovedajúce 15 miliónom dávkam.

Po tom, ako na mieste došlo k pochybeniu, musel závod z dôvodu vyšetrovania produkciu preparátu J & J prerušiť. Preverovanie viedol americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť J & J oznámila, že proces kontroly kvality odhalil jednu várku liekovej substancie, ktorá nezodpovedala štandardom kvality. „Táto várka sa nikdy nedostala do plniacich ani dokončovacích fáz nášho výrobného procesu,“ zdôraznila firma. Úrady problém pripisujú ľudskej chybe, podľa amerických médií distribúciu danej vakcíny v USA neovplyvnil.

Farmaceutická firma počítala s tým, že závod v Baltimore vyrobí do konca mesiaca desiatky miliónov dávok jej vakcíny, ktoré sľúbila americkej vláde. Nad týmito dodávkami však teraz visí otáznik, keďže sa riešia problémy s kontrolou kvality, citoval NYT zainteresované osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet