Na hlavný obsah

Pracovných ponúk bolo v marci najviac od začiatku pandémie

Ktoré odvetvia ovplyvnila pandémia najmenej?

Pracovných ponúk bolo v marci najviac od začiatku pandémie
Ilustračná foto. Foto: TASR

Pracovný trh na Slovensku sa výrazne prebúdza. Vyplýva to z údajov pracovného portálu Profesia. Počet ponúk za marec 2021 presiahol hranicu 20 000. Stalo sa tak prvýkrát od príchodu koronavírusu na Slovensko.

„Máme za sebou najúspešnejší mesiac na trhu práce od príchodu pandémie,“ informuje Profesia.  Najväčší pracovný portál zaznamenal v marci 20 542 ponúk. Je to o takmer 5 000 viac ako v marci minulého roka, keď Slovensko zažilo prvé proticovidové opatrenia.

Foto: Profesia
Foto: Profesia

Ponukám dominuje IT

Novinkou v roku 2021 je, že ponukám práce začali výrazne dominovať IT pozície. „Posledných päť rokov vždy platilo, že sektorom s najvyšším počtom ponúk bol vždy obchod,“ upozpornila Profesia. Opatrenia, ktoré nechali zatvorené obchody s nepotravinovým sortimentom, práca z domu alebo výrazná orientácia na online predaj však priniesli na trh práce zmeny. „Informačné technológie preto dnes tvoria viac ako 17 percent z celej ponuky, čo je aktuálne najviac zo všetkých sektorov,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Výrazné oživenie zažíva oproti minulým mesiacom aj výroba. Marec 2021 priniesol v tomto sektore 3 505 pracovných ponúk, čo je najviac za posledné dva roky.

Uchádzači, ktorí si aktuálne hľadajú prácu majú na výber najviac ponúk na pozície operátorov/ky výroby, administratívnych pracovníkov/čiek, robotníkov/čiek, programátorov/iek a skladníkov/čiek.

Turistický ruch a gastro čakajú na uvoľnenie

Naopak, kým ostatné odvetvia sa preberajú, cestovný ruch, gastro a hotelierstvo má za sebou historicky najhorší štvrťrok. Za prvé tri mesiace roka 2021 zaznamenala Profesia v tomto odvetví iba 615 pracovných ponúk.

Foto: Profesia
Foto: Profesia

Najčastejšie išlo o zamestnancov do kuchyne. Najviac ponúk bolo na kuchárov, recepčné, pomocných kuchárov, pomocnú silu do kuchyne, pracovníkov rýchleho občerstvenia a šéfkuchárov.

Odvetvia s najväčšou konkurenciou

Vyšší počet ponúk prináša aktuálne lepšie možnosti pre uchádzačov. V odvetviach, o ktoré je zo strany ľudí výrazne vyšší záujem, môže byť získanie nového uplatnenia náročné. Najvyššia konkurencia medzi uchádzačmi je v roku 2021 v administratíve. Tu platí, že keď firma uverejní pracovnú ponuku, zareaguje na ňu v priemere 50 ľudí.

Foto: Profesia
Foto: Profesia

Vysoká konkurencia je aj pri ponukách v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve. Je to najmä preto, že ponúk je veľmi málo.

Spomedzi konkrétnych pozícií bol počas 1. štvrťroka 2021 najväčší záujem o pozíciu pracovníka rýchleho občerstvenia. Na jeden takýto inzerát zareagovalo v priemere 105 ľudí. Ďalej to boli pozície ako pomocná sila do kuchyne, sekretárka, kuriér a recepčná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko