Na hlavný obsah

Pred 25 rokmi zomrel Róbert Remiáš. Polícia jeho vraždu stále vyšetruje

Vyšetrovaniu roky bránili Mečiarove amnestie.

Pred 25 rokmi zomrel Róbert Remiáš. Polícia jeho vraždu stále vyšetruje
Na snímke pamätný kríž na mieste tragického úmrtia Róberta Remiáša. Foto: TASR

Od vraždy Róberta Remiáša vo štvrtok (29. 4.) uplynulo 25 rokov. Jeho smrť úzko súvisí s únosom prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Prípad nie je ani po štvrťstoročí stále uzavretý. Dodnes nikoho neobvinili.

„Vo veci Róberta Remiáša je v súčasnosti vedené trestné stíhanie pre trestný čin vraždy a sú vykonávané úkony, ako v rámci operatívno-pátracej činnosti, tak i v rámci vyšetrovania,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Dodal, že v minulosti čelili obvineniu tri osoby. Išlo o bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu, dnes už mŕtveho Imricha Oláha a na doživotie odsúdeného Jozefa Roháča. Trestné stíhania však v prípade všetkých zastavili v roku 2006.

Nové svetlo do prípadu by mohol vniesť bývalý člen SIS Ľuboš Kosík, ktorý je ochotný vypovedať. Momentálne sa však nachádza v africkom Mali, kam utiekol pred trestom v inej kauze.

„Bol mojou jedinou spojkou so Slovenskom a s rodinou. Vtedy sme boli mladí a čiastočne sme to brali aj ako dobrodružstvo. Vtedy však ani jednému z nás nenapadlo, kam až to môže celé zájsť,“ vyjadril sa Fegyveres.

Vyšetrovaniu oboch káuz roky bránili amnestie, ktoré vydal vtedajší premiér Vladimír Mečiar. Poslanci napokon amnestie zrušili až v roku 2017.

Čaputová: Remiáš sa stal obeťou úkladnej vraždy

Prezidentka Zuzana Čaputová v deň 25. výročia vraždy Remiáša pripomenula, že ide o udalosť, na ktorú by sme nikdy nemali zabudnúť a ktorá je doteraz traumatizujúcou ranou pre celé Slovensko.

„Róbert Remiáš sa stal obeťou úkladnej vraždy. Prišiel o život, keď pomáhal svojmu priateľovi, svedkovi, ktorý vypovedal o účasti štátneho orgánu a jeho predstaviteľov na únose a zavlečení syna prezidenta Michala Kováča. Smrť Róberta Remiáša mala zastrašiť všetkých, ktorí sa nechceli zmieriť s tým, že orgány štátu sa priamo podieľajú na zločine, a tých ktorí nechceli, aby na Slovensku svojvôľa ľudí pri moci stála nad zákonom. Nezľakli sa,“ vyhlásila prezidentka. Zdôraznila, že napriek zmenám po voľbách v roku 1998 ostáva skutočnosťou, že páchatelia a iniciátori tohto zločinu neboli dodnes potrestaní.

„Kým sa tak nestane, všetci budeme žiť s pocitom nesplateného dlhu najmä voči matke Róberta Remiáša, ale aj voči sebe,“ skonštatovala Čaputová.

„Vražda je hlbokou jazvou na našej demokracii. Vo svojom aute zhorel mladý človek. Bol brutálne zavraždený pre výstrahu, aby sa umlčali svedkovia únosu syna vtedajšieho prezidenta,“ doplnil slová prezidentky predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Vo štvrtok na mieste, kde pred 25 rokmi Remiáša zavraždili, vyslovil vieru, že v krajine nastáva éra spravodlivosti, vďaka ktorej budú objednávatelia a vykonávatelia vraždy postavení pred súd. Na spomienkovej akcii sa zúčastnili aj minister životného prostredia Ján Budaj a matka Róberta Remiáša a poslankyňa Anna Remiášová (obaja OĽaNO).

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok taktiež vyjadril Anne Remiášovej podporu. „Nie je nič horšie ako keď rodič prežije svoje dieťa a nehovoriac o tom, keď sa to stane takýmto krutým spôsobom. Ja ako otec si to predstaviť neviem,“ napísal na sociálnej sieti. Vraždu Remiáša označil za tragickú udalosť, ktorá aj po takom dlhom čase zostala nevyšetrená. „Verím, že sa dočká spravodlivosti (Anna Remiášová) a vrahov jej syna stihne spravodlivý trest,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko