Na hlavný obsah

Premiéri krajín V4 vyjadrili solidaritu s Českou republikou

Spoločnú konferenciu zvolal Morawiecki.

Premiéri krajín V4 vyjadrili solidaritu s Českou republikou
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a premiér ČR Andrej Babiš. Foto: TASR

Predsedovia vlád Slovenska, Poľska, a Maďarska vyjadrili solidaritu s Českou republikou pre zapojenie ruskej vojenskej rozviedky GRU do výbuchov vo Vrběticiach v roku 2014. Tiež odsúdili neprimerané ruské opatrenia prijaté v odvete za vyhostenie ruských diplomatov z Česka, uviedla v pondelok (26. 4.) agentúra Reuters k vyhláseniu z videokonferencie predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Tú zvolal na pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého krajina teraz predsedá V4. Podľa vyjadrenia poľských diplomatov mali byť na programe virtuálneho samitu „nedávne sabotážne činy Ruska v Česku“ a koordinácia spoločnej pozície krajín V4 voči agresívnej ruskej politike.

Odsúdenie aktu agresie

„Vyjadrujeme plnú solidaritu s Českom, naším blízkym partnerom a susedom, v súvislosti s podielom agentov ruskej vojenskej rozviedky na akciách, ktoré viedli k výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014,“ hovorí sa vo vyhlásení zverejnenom kanceláriou šéfa poľskej vlády.

„Odsudzujeme tento ďalší poľutovaniahodný akt agresie a porušenie medzinárodného práva, ktorého sa dopustilo Rusko na území európskeho štátu, ako aj neprimerané opatrenia prijaté federáciou v odpovedi na úplne opodstatnené rozhodnutie ČR vyhostiť 18 ruských spravodajských dôstojníkov z jej územia, a ponúkame Čechom našu diplomatickú a konzulárnu podporu,“ pokračuje vyhlásenie.

„Spoločne s českým premiérom rozhodne odsudzujeme nezákonné a násilné počínanie ruských spravodajských agentov. Nedovolíme, aby tieto akcie rozdelili Európu. Krajiny V4 sú rozhodnuté spoločne s ďalšími členskými štátmi Únie podniknúť kroky na posilnenie našej odolnosti,“ zdôrazňuje dokument.

Ďalšie kroky v prípade nutnosti

Na program stretnutia premiérov V4 sa mala dostať aj situácia na rusko-ukrajinských hraniciach a rastúce napätie v Bielorusku.

„V prípade nutnosti podnikneme ďalšie kroky, pretože ruská politika je, žiaľ, stále poznamenaná agresiou,“ povedal v poľskom rozhlase námestník ministra zahraničia Pawel Jablonski a poukázal na počínanie Ruska na Ukrajine, v Bielorusku a na ruské snahy o destabilizáciu Pobaltia a Poľska.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller pripomenul, že krajiny V4 v tejto veci podporujú Česko a dodal, že Česi majú tiež podporu NATO, piatich zo siedmich frakcií EP a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci Josepa Borella.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet