Na hlavný obsah

Preskúma a vezme DNA. Holandská polícia „zamestnala“ robotického psa

Bude ho využívať aj na prieskum drogových laboratórií.

Preskúma a vezme DNA. Holandská polícia „zamestnala“ robotického psa
Robotický pes Spot z dielne firmy Boston Dynamics. Foto: Boston Dynamics/Youtube

Špeciálne jednotky holandskej polície majú nového člena tímu – robotického psa, ktorý bude chodiť na prieskum nebezpečných miest, akými sú napríklad drogové laboratóriá. Štvornohého robota menom Spot policajti prvýkrát použili v marci, teraz sa ale stal trvalou súčasťou polície, uviedla agentúra Reuters.

„Výrobne drog sú pre nás vždy rizikové, pretože sa v nich nachádzajú nebezpečné látky, ale môže v nich byť aj zločinec so strelnou zbraňou. Pre nás je to veľká výhoda, že teraz môžeme dovnútra poslať robota, ktorý nám zabezpečí prvotný prieskum,“ uviedla Marjolein Smitová, ktorá má na starosti divíziu špeciálnych operácií.

Spot sa prvýkrát predstavil verejnosti už v roku 2016, vyrobila ho firma Boston Dynamics. Holandská polícia je podľa Smitovej prvá v Európe, ktorá ho začne používať. Robotický pes má kamery a senzory, dokáže sa pohybovať v priestore a prekonať alebo odstrániť menšie prekážky. Riadený je diaľkovo. Spot síce nevie vyňuchať drogy ako živý pes, zato vie zobrať vzorky DNA skôr, než priestor kontaminujú zasahujúci ľudia.

Smitová neprezradila, koľko polícia za robotického psa zaplatila. Ročné náklady sú podľa nej zhruba rovnaké ako na jedného policajta, čo je v Holandsku asi 44 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet