Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala novelu zákona, zmeny sa dotknú krátenia dôchodku aj nemocenského

V apríli sa tiež zvýšia pandemická PN a OČR.

Prezidentka podpísala novelu zákona, zmeny sa dotknú krátenia dôchodku aj nemocenského
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Krátenie sumy minimálneho dôchodku poberateľom starobného dôchodku sa zruší. Predĺži sa zároveň podporné obdobie na čerpanie nemocenského a v apríli pandemická nemocenská dávka a pandemické ošetrovné (OČR) stúpnu na 100 percent hrubej mzdy. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok (8. 4.) podpísala novelu zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce.

Rezort s novelou zákona prišiel pre zistenia Ústavného súdu SR, ktorý začiatkom novembra minulého roka upozornil, že krátenie nie je v súlade s ústavou. Sumy minimálnych dôchodkov pre sporiteľov v druhom pilieri sa od mája tohto roka nebudú krátiť, pri posudzovaní nároku na minimálnu penziu sa im však zohľadní aj doživotný dôchodok poberaný z druhého piliera. Pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok sa v súčasnosti do celkového dôchodkového príjmu zahŕňa starobný a predčasný starobný dôchodok z druhého piliera len vtedy, ak ide o poberateľa invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku.

„V kontexte predmetného nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky je potrebné zahrnúť uvedené dôchodkové príjmy aj do posudzovaného dôchodkového príjmu poberateľa starobného dôchodku,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Zmeny v nemocenskom

Zároveň sa predĺži podporné obdobie na čerpanie nemocenského v prípadoch, keď toto obdobie uplynulo počas krízovej situácie.

Predĺženie poberania nemocenského by sa malo dotknúť v priemere 3 400 poistencov mesačne v roku 2021 a v roku 2022 od januára do mája približne 1 800 poistencov. Výdavky na vyplatenie nemocenského by tak mali predstavovať v tomto roku 8,6 milióna eur a v roku 2022 3,5 milióna eur.

Poistencom sa tiež umožní požiadať o opätovné posúdenie nároku na pandemické ošetrovné dvakrát ročne. Na posilnenie motivácie dodržiavania karanténnych opatrení sa v apríli tohto roka bude výpadok príjmu kompenzovať zvýšením denného vymeriavacieho základu tzv. pandemického nemocenského, ale aj ošetrovného, na 75 % denného vymeriavacieho základu, čo v zásade predstavuje 100 % čistej mzdy.

Vláda bude zároveň splnomocnená v prípade potreby vydávať nariadenia, ktorými by na obdobie koronakrízy mohla dočasne upravovať výšku nemocenského a ošetrovného a podmienky nároku na výplatu nemocenského. Cieľom je pružne reagovať na zmeny vo vývoji pandémie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko