Na hlavný obsah

Prezidentka vymenovala zrekonštruovanú vládu. Heger sa stal premiérom

Rezort zdravotníctva povedie Lengvarský.

Prezidentka vymenovala zrekonštruovanú vládu. Heger sa stal premiérom
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo nový predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko má od štvrtka (1. 4.) zrekonštruovanú vládu. Jej predsedom sa stal Eduard Heger (OĽANO) po tom, čo Igor Matovič (OĽANO) o dva dni skôr podal demisiu. Kabinet na čele s premiérom Hegerom vymenovala vo štvrtok prezidentka Zuzana Čaputová.

V rámci zrekonštruovanej vlády došlo oproti predošlému zloženiu k zmenám na rezortoch zdravotníctva a financií. Povedú ich lekár a brigádny generál Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), a bývalý predseda vlády Matovič. Rezortu práce bude dočasne šéfovať minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Koalíciu budú naďalej tvoriť štyri strany.

Nový kabinet musí v zmysle ústavy predstúpiť do 30 dní pred plénum parlamentu, predložiť mu programové vyhlásenie a požiadať ho o vyslovenie dôvery. S tým by nemal byť problém, keďže koaličná štvorka má bez dvoch odídencov – Miroslava Kollára a Tomáša Valáška (obaja predtým Za ľudí) 93 poslancov.

Čaputová: Kľúčová bude obnova

Hlava štátu pripomenula, že podporu Hegerovej vláde vyjadrilo 91 poslancov Národnej rady SR. „V tejto situácii som nevidela priestor pre iný postoj, ktorý by stál proti dohode ústavnej väčšiny poslancov,“ skonštatovala. Skutočným naplnením úspechu štvordohody bude podľa nej to, ak bude vláda pokračovať v krokoch, ktoré pomôžu krajine a jej občanom. „Je veľmi dôležité, aby obrazy nezhôd z minulosti boli postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja,“ podotkla Čaputová narážajúc na marcovú koaličnú krízu, ktorá vyvrcholila práve rekonštrukciou kabinetu.

Verí, že premiér Heger príde s novými prístupmi a s novou energiou, aby vláda konala efektívne – ako skutočný kolektívny a vrcholný orgán výkonnej moci. Zdôraznila, že kabinet by nemal brať predloženie programového vyhlásenia vlády ako formalitu. „Dáva vám totiž príležitosť, aby ste prispôsobili program vlády reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie. Aby ste reagovali na akútne sociálne, ekonomické a spoločenské problémy, o ktorých ste v apríli 2020 ako ministri nemohli vedieť,“ skonštatovala s tým, že nové príležitosti otvára vláde aj plán obnovy. Dodala, že kľúčovým pre zrekonštruovanú vládu bude slovo obnova. „Obnova Slovenska po pandémii a obnova dôvery občanov.“

Na snímke zrekonštruovaná vláda SR na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). FOTO: TASRFoto: TASR
Foto: TASR

Heger: Poučili sme sa z chýb

Eduard Heger poďakoval prezidentke, voličom, ale aj klubu OĽANO a poslancom. „Dostali sme silný mandát, ale máme k tomu aj silný plán – nielen programové vyhlásenie, ale aj spomenutý plán obnovy, ktorý je cestovnou mapou k tomu, aby sme zo Slovenska spravili takú krajinu, kde budeme všetci radi žiť,“ povedal.

„Cesta sa začala pred rokom, veľa sme sa naučili a poučili z chýb. Verím, že budeme stabilná a dôverujúca si vláda. Veríme, že bude medzi nami súdržnosť a jednota. Očista Slovenska pokračuje. Máme toho veľa pred sebou, poďme pracovať,“ uzavrel.

Portrétová fotografia – Eduard Heger
Eduard Heger premiér SR

Na premiérskej stoličke strieda Igora Matoviča jeden z jeho z najbližších ľudí, niekoľkoročný spolupútnik z hnutia OĽANO, Eduard Heger, ktorý má povesť zdvorilého a empatického človeka a dlhoročné manažérske skúsenosti. Na post predsedu vlády ide s podporou lídrov koaličných strán.

Kariérny manažér Eduard Heger sa do politiky dostal v roku 2016, keď sa na kandidátke hnutia OĽANO prekrúžkoval do parlamentu – možno aj vďaka tomu, že si k svojmu menu napísal nielen profesiu ekonóm, ale tiež kresťanský aktivista. Už v minulosti hovoril o troch zásadách, ktoré uplatňuje pri práci – stavajme na skúsenostiach, spájajme sily a nikdy sa nevzdávajme.

Vyštudoval obchod a marketing na Ekonomickej univerzite v Bratislave, pôsobil ako manažér vo viacerých malých súkromných firmách. V rokoch 2004 až 2010 pracoval ako zástupca Slovenska v správnej rade siete ENC, ktorá združuje kresťanské spoločenstvá celej Európy.

Je štvrtým premiérom od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, ktorý nie je zároveň predsedom víťaznej strany vo voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko