Na hlavný obsah

Pri čerpaní úveru je potrebné nechať si dostatočnú rezervu, ukazuje kríza

NBS varuje, že časti domácností hrozí riziko finančných ťažkostí.

Pri čerpaní úveru je potrebné nechať si dostatočnú rezervu, ukazuje kríza
Na snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska z vojnového pamätníka Slavín v Bratislave. Foto: TASR

Skúsenosti z doterajšieho priebehu koronakrízy potvrdzujú potrebu nechať si pri čerpaní úveru dostatočnú rezervu. Práve s týmto cieľom Národná banka Slovenska (NBS) postupne sprísňovala požiadavku na maximálny podiel splátok k príjmu počas rokov 2017 a 2018 a následne aj na začiatku roka 2020. Doterajší vývoj krízy podľa centrálnej banky potvrdzuje opodstatnenosť týchto krokov.

Domácnosti, ktoré si už pred krízou z príjmu ponechávali len nízku alebo dokonca žiadnu rezervu, výrazne viac žiadali o odklad splátok. Časť z nich podľa národnej banky pravdepodobne nebude schopná pokračovať v splácaní ani napriek týmto odkladom.

Cieľom odkladov bolo umožniť domácnostiam preklenúť obdobie krízy a neskôr sa vrátiť k splácaniu. Za domácnosti s vysokou zaťaženosťou splátkami sú považované domácnosti, ktorých podiel splátok k príjmu zníženému o životné minimum pred vypuknutím koronakrízy presahoval 60 %. Podľa prieskumov ide približne o 16 % zadlžených domácností.

Podľa decembrového prieskumu môžu mať domácnosti s vysokými splátkami problém vrátiť sa k splácaniu takmer pri pätine svojich úverov s odkladom. Ďalších 11 % úverov bude splatených len s istými problémami.

NBS uviedla, že časti domácností v dôsledku krízy hrozí riziko finančných ťažkostí. Ide o domácnosti, ktoré by v prípade pretrvania výpadku príjmu neboli schopné pokryť ani splátky svojich úverov a nutné životné výdavky. Aj medzi nimi stále väčšiu časť tvoria tie domácnosti, ktoré si neponechali dostatočnú rezervu v príjme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika