Na hlavný obsah

Prieskum: Hlas-SD je naďalej na čele, Progresívne Slovensko stráca necelé percento na OĽANO

SaS aj Sme rodina zaznamenali oproti marcu percentuálny nárast.

Ak by sa parlamentné voľby konali koncom apríla, zvíťazila by v nich strana Hlas-SD so ziskom 23,5 %. Na druhom mieste by bola koaličná SaS, ktorú by volilo 12,9 % opýtaných respondentov. Tretie hnutie OĽANO by získalo 9,8 % hlasov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median SK pre RTVS, ktorý sa konal od 23. do 27. apríla na vzorke 1 013 respondentov. Výsledky prieskumu odzneli vo štvrtkovom (29. 4.) Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Analytik spoločnosti Michal Mislovič vidí za úspechom Hlasu-SD najmä to, že pre voličov je to prakticky známa firma. „Je to, samozrejme, spôsobené tým, že v strane Hlas nie sú úplne nové či neznáme tváre, ale sú tam predstavitelia, ktorí už v politike dlhodobo pôsobili a ktorí sú voličom a obyvateľom SR veľmi dobre známi,“ povedal pre Rádiožurnál.

Do Národnej rady SR by sa dostalo aj Progresívne Slovensko so ziskom 8,9 %. Na piatom mieste je opozičný Smer-SD (8,4 %). Do lavíc by zasadlo aj hnutie Sme rodina, ktoré získalo podporu 6,4 % opýtaných.

Pred parlamentnými bránami by skončilo hnutie Republika, ktoré by získalo 4,9 %, ale aj koaličná strana Za ľudí (4,3 %). Zoskupenie maďarských strán Aliancia – Szövestég a KDH by získali zhodne 4,2 %. Nad trojpercentnú hranicu by sa vyšplhali aj Kotlebovci – ĽSNS (3,1 %).

Menej ako 2 % by získali Socialisti.sk, strana Spolu-OD, Dobrá voľba a Slovenská národná strana. Ostatné strany a hnutia by podľa modelu podporilo menej ako 1 % opýtaných.

Pri porovnaní aktuálneho prieskumu s tým od Median SK z marca 2021 si Hlas-SD polepšil o 2,1 % a SaS pribudlo 2,6 %. Výrazný pokles zažilo hnutie OĽANO, ktorému ubudlo 1,5 % voličov. Percentá mierne klesli Progresívnemu Slovensku (0,4 %) aj Smeru-SD (0,2 %). Naopak, polepšilo si hnutie Borisa Kollára Sme rodina, ktorému stúpli preferencie o 1,4 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko