Na hlavný obsah

Prínos vakcíny od Johnson & Johnson prevláda nad rizikami, tvrdí EMA

Vedľajšie účinky sú ojedinelé.

Prínos vakcíny od Johnson & Johnson prevláda nad rizikami, tvrdí EMA
Vakcína od firmy Johnson & Johnson. Foto: SITA/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) zistila možnú spojitosť medzi vakcínou proti covidu-19 Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a veľmi vzácnymi prípadmi krvných zrazenín. Vedľajšie účinky sa však medzi miliónmi zaočkovaných ľudí prejavili len ojedinele. Prínos vakcíny prevyšuje možné riziká, uviedla EMA v utorok (20. 4.).

K 13. aprílu zaočkovali touto vakcínou v USA viac ako 7 miliónov ľudí, pričom sa vyskytlo 8 prípadov závažných nezvyčajných krvných zrazenín s nízkymi hladinami krvných doštičiek, z toho jeden bol fatálny. „Všetky prípady sa vyskytli do 3 týždňov po očkovaní u ľudí do 60 rokov, väčšina u žien. Na základe dostupných dôkazov však momentálne nie je možné definovať rizikové faktory,“ píše EMA v stanovisku, z ktorého citoval aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Dopĺňa, že skúmané prípady boli veľmi podobné tým, ktoré sa objavili po očkovaní vakcínou od AstraZenecy.

„V prípade výskytu takýchto krvných zrazenín je nevyhnutná včasná špecializovaná diagnostika a liečba. Pri včasnej identifikácií príznakov zrazenín je možné ich liečiť a vyhnúť sa zdravotným komplikáciám,“ pripomína ŠÚKL.

Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) v utorok uviedol, že vznik krvných zrazenín by mal byť uvedený medzi „veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny“ od firmy J&J.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet