Na hlavný obsah

Progresívne Slovensko podalo trestné oznámenie pre kroky vlády pri boji s pandémiou

Bihariová chce zriadenie fondu na odškodňovanie obetí covidu.

Progresívne Slovensko podalo trestné oznámenie pre kroky vlády pri boji s pandémiou
Na snímke predsedníčka hnutia PS Irena Bihariová. Foto: SITA

Vláda v decembri 2020 neprijala adekvátne opatrenia k zvládaniu pandémie koronavírusu. Tvrdí to mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS), ktorá v tejto súvislosti podala na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. V stredu (21. 4.) o tom informovali šéfka PS Irena Bihariová a člen predsedníctva strany Branislav Vančo.

„Jednotliví ministri a členovia vlády si nesplnili povinnosti, ktoré im vyplývali a vyplývajú z ich funkcie verejných činiteľov. Nechránili verejný záujem ochrany života a zdravia, ale záujem iný, ktorým bol ich osobný prospech. Sledovali ochranu svojich politických preferencií a popularity,“ uviedol Vančo. Zdôraznil, že členovia vlády neprijali adekvátne opatrenia napriek tomu, že mali informácie o možných dôsledkoch. „Nie všetky úmrtia v súvislosti s ochorením COVID-19 sú neodvrátiteľné,“ dodal.

Bihariová vyzvala vládu premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO), aby zriadili fond na odškodňovanie obetí koronavírusu. Jeho cieľom by bolo obetiam pandémie, respektíve pozostalým „kompenzovať ekonomickú ujmu, ktorá vznikla v súvislosti so zabezpečovaním pohrebu alebo preto, že boli nejakou mierou závislí od príjmu tejto osoby“. Doplnila, že strana vytvorila v tejto súvislosti pracovnú skupinu a je ochotná poskytnúť vláde svoje odborné kapacity.

„Ak sme vedeli nájsť 300 000 000 na plošné testovanie, ktorého efekt je minimálne diskutabilný, alebo ak sme vedeli nájsť zdroje na kúpu vakcín, ktoré v podstate nevieme využiť, bolo by hanebné, ak by štát nevedel alokovať peniaze pre rodiny tých, ktorí naozaj strádajú nielen emočne, ale aj ekonomicky,“ dodala Bihariová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko