Na hlavný obsah

Prokurátor podal návrh dohody o vine a treste s exnámestníkom SIS Beňom

V piatok ho prepustili z väzby.

Prokurátor podal návrh dohody o vine a treste s exnámestníkom SIS Beňom
Na snímke exnámestník riaditeľa SIS Boris Beňa. Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok (30. 4.) na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) návrh na schválenie dohody o vine a treste s Borisom Beňom, ktorý je stíhaný pre zločin prijímania úplatku a dva prečiny ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Ako uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, skutky sa týkajú poskytnutia informácií z prostredia Slovenskej informačnej služby (SIS) neoprávneným osobám a vyžiadania úplatku viacerými osobami od podnikateľského subjektu pre vybavenie odblokovania zablokovaného majetku na Kriminálnom úrade finančnej správy (KÚFS).

Ako informoval portál TV Joj noviny.sk, Beňu zároveň prepustili z väzby. „Cítim sa veľmi dobre, že idem naozaj domov. To som veľmi rád,” povedal po opustení bratislavského Justičného paláca. Beňa sa s prokurátorom dohodol na dvojročnom treste väzenia s podmienečným odkladom na štyri až päť rokov.

Bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu zadržali ešte minulý rok v rámci policajnej akcie Judáš. Podľa orgánov činných v trestnom konaní poskytoval neoprávnene informácie napríklad bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi alebo podnikateľovi Františkovi Böhmovi. Momentálne je v postavení spolupracujúceho obvineného.

V marci tohto roka NAKA zadržala a obvinila v súčasnosti už bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. On a Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40 000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Kollára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko