Na hlavný obsah

Prudké ochladenie aj nárazový vietor. V Bratislave odstraňujú popadané stromy

SHMÚ zvýšil výstrahu pred silným vetrom.

Prudké ochladenie aj nárazový vietor. V Bratislave odstraňujú popadané stromy
Popadané stromy. Foto: facebook.com/KRPZBA

Na území Slovenska sa v pondelok (12. 4.) večer prudko ochladilo, počasie sa postupne diametrálne mení príchodom studeného frontu. Jarné teploty vystrieda výrazné ochladenie, dážď, sneženie i silný nárazový vietor. Takéto počasie má prevládať niekoľko dní.

Zvýšenie výstrahy

„Studený vzduch po prechode studeného frontu doslova „vpadol“ na juhozápad nášho územia. Z popoludňajších hodnôt teploty okolo 20 stupňov sa v priebehu niekoľkých hodín ochladilo na 1-3 stupne a v Bratislave už miestami padá dážď so snehom, vo vyšších polohách sneží. Súčasne nárazy vetra presahujú 70 km/h (s maximom 90 km/h),“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom facebooku.

Ústav zvýšil pre Bratislavu a okres Pezinok výstrahu pred silným vetrom na druhý stupeň. Verejnosť upozorňuje, že vietor v hlavnom meste a okolí môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 km/h. V ďalších okresoch Bratislavského kraja i na ďalšom území západného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred silným vetrom, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 km/h.

Viaceré škody

Nepriaznivé počasie sprevádza silný nárazový vietor, pre ktorý musia hasiči na viacerých miestach Bratislavského kraja odstraňovať popadané stromy. „Bratislavskí policajti boli vyslaní na križovatku ulíc Einsteinova Dolnozemská, kde došlo z dôvodu silného nárazového vetra k pádu stromu na vozidlo. Jeho vodička utrpela pri tejto nehode ľahké zranenia. Padnutý strom odstraňujú hasiči, pričom hliadky dopravných policajtov zabezpečujú odklon dopravy v tomto úseku,“ informuje bratislavská polícia na sociálnej sieti.

Zasiahnutých úsekov bolo viac – k pádu stromu došlo aj v treťom bratislavskom okrese. „Strom poškodil bránu na vozovni Jurajov dvor. Tým došlo ku komplikáciám pri výjazde električiek z vozovne. K pádu stromu a následnému poškodeniu motorového vozidla došlo aj v druhom bratislavskom okrese, kde na jednom z parkovísk na ulici Na križovatkách padol konár na zaparkované motorové vozidlo. V tomto prípade k zraneniu osôb nedošlo,“ informuje ďalej polícia.

Hasiči mali pre silný vietor od 18.00 h už 22 výjazdov – v Bratislavskom kraji zasahovali pri 18 udalostiach. „Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov a častí striech z cestných komunikácií, vozidiel a elektrických vedení. Na mnohých miestach hasiči stále zasahujú,“ priblížila pre TASR Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Vietor by mal na západe SR ešte silnieť. Maximálne nárazy bude dosahovať medzi 20.00 h až 22.30 h – môžu dosahovať rýchlosť až 28 m/s, informuje web imeteo.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko