Na hlavný obsah

Putin na každoročnom prejave vyzval Rusov na očkovanie a ohlásil prídavky na deti

Tehotné ženy v núdzi dostanú 69 eur.

Putin na každoročnom prejave vyzval Rusov na očkovanie a ohlásil prídavky na deti
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu pred ruským federálnym zhromaždením. (21. apríla 2021, Moskva) Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimír Putin vyzval všetkých svojich krajanov, aby sa nechali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. „Moji drahí, nestrácajte bdelosť. Nebezpečenstvo pretrváva,“ varoval v úvode svojho každoročného prejavu pred ruským federálnym zhromaždením. V stredu (21. 4.) ohlásil nové opatrenia najmä na podporu rodín s deťmi.

„Bol som si istý, že prekonáme všetky ťažkosti,“ vyhlásil Putin o pandémii koronavírusu, ktorá si podľa vládneho operatívneho štábu vyžiadala životy viac ako 100 000 Rusov. Podľa štatistického úradu Rosstat však viac ako dvojnásobok. Do štatistík totiž započítava i mŕtvych, u ktorých sa infekcia zistila až po smrti. „Štatistika nám prináša neradostná čísla,“ pripustil ruský prezident, ktorý v stredu spoluobčanom sľuboval aj vyhliadku na predĺženie priemernej dĺžky života.

Putin poďakoval lekárom a zdravotníkom zo všetkých končín Ruska, čím vyvolal potlesk v sále zaplnenej zákonodarcami, gubernátormi, ministrami a ďalšími členmi vládnucej elity, ktorí prišli do výstavnej siene Manéž pri Kremli v centre Moskvy. Podľa agentúry TASS sa museli všetci preukázať potvrdením o negatívnom teste.

Ruský prezident pripustil, že pandémia prehĺbila sociálne problémy a sociálne nerovnosti, ktoré obyvatelia pocítili na svojich príjmoch. Odmietol ale myšlienku zavedenia úradných cien na potraviny a ďalší tovar, ktorý zdražuje. „Nie je možné prijať direktívne opatrenia, ktoré v 90. rokoch viedli k prázdnym pultom v obchodoch,“ povedal. „Hlavné je zabezpečiť rast reálnych príjmov občanov,“ zdôraznil. „A dosiahnuť hmatateľné výsledky v boji proti chudobe,“ dodal.

Stále populárny v skorumpovanej strane

Štát musí poskytnúť podporu predovšetkým rodinám s deťmi, vyhlásil Putin. „Úlohou je znížiť na minimum riziko, že takéto rodiny upadnú do chudoby. Opatrenia sú potrebné už dnes,“ zdôraznil.

Prioritou majú byť rodiny, kde sa o deti stará len osamelá matka či otec. Putin preto oznámil, že od 1. júna bude takýmto rodinám s deťmi od 8 do 16 rokov vyplatených v priemere 5 650 rubľov (približne 61 eur). Dodal, že tehotné ženy v núdzi majú dostávať 6 350 rubľov mesačne (takmer 69 eur). V polovici augusta sa majú rodiny s deťmi v školskom veku dočkať jednorazovej výplaty vo výške 10 000 rubľov (približne 108 eur) na školáka, a to vrátane nastávajúcich prváčikov.

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa vlani pre pandémiu koronavírusu prepadol o 3,1 % a zaznamenal tak najprudší pokles za viac ako desať rokov. Ruská centrálna banka ale nedávno oznámila, že sa ruská ekonomika z útlmu zotavuje rýchlejšie, než sa čakalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet