Na hlavný obsah

Rast slovenskej ekonomiky sa spomalí, predpovedá Medzinárodný menový fond

Očakáva aj výrazné spomalenie inflácie.

Rast slovenskej ekonomiky sa spomalí, predpovedá Medzinárodný menový fond
Burzový maklér obchoduje na newyorskej burze cenných papierov v stredu 3. marca 2021. Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond (MMF) počíta v tomto roku s rastom slovenskej ekonomiky na 4,7 %, v jesennej prognóze hovoril o 6,9 %. Na budúci rok by sa malo tempo expanzie spomaliť na 4,4 %. V roku 2020 slovenský HDP klesol pre pandémiu o 5,2 %.

MMF vo svojom aktuálnom výhľade pre svetovú ekonomiku (World Economic Outlook) zverejnenom v utorok (6. 4.) očakáva, že inflácia sa na Slovensku tento rok výrazne spomalí. Minulý rok sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2 %. V tomto roku by tempo ich rastu malo klesnúť na 1,2 %. V roku 2022 by sa malo opäť zrýchliť na 1,9 %.

V roku 2021 ráta fond s nárastom schodku bežného účtu platobnej bilancie SR na 1,2 % HDP z 0,4 % HDP v roku 2020. V roku 2022 by deficit mal dosiahnuť 2 % HDP.

Miera nezamestnanosti na Slovensku podľa MMF stúpne tento rok na 7,3 %, čo je oproti minulému roku nárast o 0,6 %. Na budúci rok by sa mala opäť vrátiť na 6,7 % z roku 2020.

Celosvetovo očakáva rast

Na globálnej úrovni očakáva MMF v tomto roku naopak ekonomický rast, a to až o rekordných 6 %. Umožniť by ho malo zavedenie vakcín proti koronavírusu aj vynaloženie obrovských prostriedkov štátnej pomoci na zníženie dosahov pandemickej recesie.

Prognóza Medzinárodného menového fondu podľa jednotlivých regiónov, Slovensko sa radí do skupiny „Euro area“. Foto: IMF
Foto: IMF

Aprílová prognóza je optimistickejšia o 0,5 % v porovnaní s predpoveďou z januára. Tá predikovala tohtoročný globálny ekonomický rast o 5,5 %. MMF predpovedá, že v roku 2022 sa medzinárodný ekonomický rast spomalí na stále silných 4,4 %, v januárovej predpovedi očakával rast o 4,2 %.

Ekonomika USA, ktorá je najväčšou na svete, by mala v roku 2021 narásť o 6,4 %. Čína by mala v tomto roku zaznamenať rast 8,4 %. V 19 krajinách eurozóny, medzi ktoré patrí aj Slovensko, by mal byť tohtoročný ekonomický rast na úrovni 4,4 %.

Svetové hospodárstvo podľa najnovších odhadov vlani pokleslo o 3,3 %. Bez veľkých vládnych pomocí, ktoré podnikom a spotrebiteľom počas pandémie pomohli prežiť, mohol byť podľa MMF vlaňajší pokles trikrát horší.

Podľa odhadov globálny ekonomický rast postupne stratí dynamiku a vráti sa na úroveň spred pandémie – tesne nad 3 %. Mnohé krajiny pravdepodobne opäť narazia na prekážky, ktorým čelili pred súčasnou krízou, vrátane starnutia pracovných síl vo väčšine bohatých štátov a v Číne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika