Na hlavný obsah

Rezort kultúry spustil novú výzvu. Pomôže najmä regionálnym umelcom

Ráta sa však aj s veľkými zoskupeniami.

Rezort kultúry spustil novú výzvu. Pomôže najmä regionálnym umelcom
Spustenie covidových dotácií pre fyzické osoby v kultúre a kreatívnom priemysle od ministerstva kultúry. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry (MK) SR spustilo výzvu pre profesionálov pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Pomôcť má vykryť straty a dlhy spôsobené pandemickou situáciou, ale aj zachovať pozície ľudí v kultúrno-kreatívnom priemysle. Žiadosti budú môcť záujemcovia predkladať od pondelka 3. mája do 30. júna.

Nová výzva pomôže ľuďom, ktorí vypadli z viacerých foriem pomoci. Ide najmä o technikov, manažérov či umelcov, ktorí pôsobia skôr v regiónoch. Pomôže však aj veľkým umeleckým zoskupeniam.

„Väčšinou sa tie tímy skladajú z ľudí, ktorí sú SZČO. Doteraz to napríklad u veľkých kapiel bolo tak, že aby si udržali ľudí, tak z toho, čo mali zarobené, platili tých, ktorí nemali z čoho žiť. Teraz tú podporu dostanú priamo ľudia, čiže sa uľaví veľkým kapelám,“ vysvetlil Tibor Zelenay z Asociácie hudobných klubov Slovenska. Jeho slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Jednou z podmienok na získanie dotácie je byť zapísaný v evidencii Fondu na podporu umenia – buď v evidencii profesionálnych umelcov alebo iných profesionálov v kultúre. Medziročný pokles príjmov žiadateľa by mal byť minimálne o 30 %.

„Môže dostať buď sumu 4 000 alebo 6 000 eur, a to v prípade, ak mal v roku 2020 uhradené sociálne odvody v minimálnej sume 1 007,34 eur,“ spresnila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Výzvu pripravil „korona tím“ MK, pričom ju konzultoval so zástupcami technických profesionálov, Klubu nezávislých divadiel, Hudobnej únie Slovenska a Iniciatívy Stojíme pri kultúre. Podľa riaditeľa Inštitútu pre kultúrnu politiku Matúša Bieščada bolo cieľom, aby profesionáli v kultúrno-kreatívnom priemysle zostali v infraštruktúre. „Aby neodchádzali do iných profesií, aby sa naďalej venovali kultúre a umeniu a aby sme mali naďalej zachovanú sieť ľudí,“ povedal.

Vyčlenenú sumu šéfka rezortu Milanová nešpecifikovala, podotkla však, že peňazí je dostatok pre každého oprávneného žiadateľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko