Na hlavný obsah

Rezort práce chce bezplatným poradenstvom pomáhať ľuďom v ťažkej finančnej situácii

Pripravuje sieť dlhových poradní.

Rezort práce chce bezplatným poradenstvom pomáhať ľuďom v ťažkej finančnej situácii
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Nadmerné zadlžovanie slovenských domácností je podľa ministerstva práce dlhodobým problémom, ktorý ešte viac prehĺbila pandemická kríza. Zadlžení občania majú aktuálne na Slovensku obmedzené možnosti získania adekvátneho poradenstva, rezort preto pracuje na vytvorení siete bezplatných dlhových poradní. V pondelok (19. 4.) o tom informovala hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Rezort práce zdôraznil, že ľudia sa neschopnosťou splácať svoje finančné záväzky dostávajú do vážnych životných problémov, ktoré sami nevedia vyriešiť. Za jednu z vecí, ktorá by dala zadlženým ľuďom druhú šancu a zároveň zvýšila ich schopnosť zamestnať sa, považuje zastavenie starých exekúcií.

„Sú ľudia, ktorí by chceli pracovať, ale nezamestnajú sa legálne, pretože sa im to pre exekúcie neoplatí. Chceme pomôcť ľuďom, aby pre nich malo zmysel pracovať, mať stabilný príjem a žiť lepší život,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ministerstvo na otvorenie pilotne pripravilo dve dlhové poradne – v Bratislave a v Prešove. O ich otvorení pre prvých klientov rozhodne pandemická situácia. „Postupne by sme chceli otvoriť tieto poradne vo všetkých mestách, kde sa nachádzajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny,“ dodal Krajniak.

Bezplatné dlhové poradne budú poskytovať trojzložkové poradenstvo – právnu, ekonomickú a psychologickú pomoc. Ministerstvo tak chce zabezpečiť, aby poradcovia pokrývali všetky aspekty problémov dlžníkov. „Práve psychologické poradenstvo v súvislosti so zvládaním ťažkej finančnej situácie absentuje v dlhovom poradenstve, ktoré  poskytuje tretí sektor. Pod vplyvom psychickej záťaže spôsobenej ťažkou finančnou situáciou sa mení správanie dlžníka a hrozí mu sociálne vylúčenie,“ uzavrelo ministerstvo práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika