Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva prosí sprevádzajúcich, aby sa zatiaľ nedožadovali očkovania

Štát pri očkovaní uprednostní chronicky chorých.

Rezort zdravotníctva prosí sprevádzajúcich, aby sa zatiaľ nedožadovali očkovania
Na snímke ľudia čakajú na očkovanie. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo v piatok (23. 4.) novinku v očkovacej stratégii. Tá má umožniť, že spolu so seniorom nad 70 rokov budú zaočkované aj osoby, ktoré ho budú sprevádzať na vakcináciu. Vyhláška však zatiaľ nie je platná, pripomenul v pondelok (26. 4.) rezort s tým, že aktuálne je na pripomienkovaní a bude informovať o jej vydaní. Do platnosti by mohla vstúpiť v sobotu 1. mája.

„Prosíme preto, aby sa občania nedožadovali očkovania ako sprievod vo vakcinačných centrách, nakoľko to bude možné až po tom, ako vyhláška vstúpi do účinnosti. Vakcinačné centrá zatiaľ nie sú oprávnené takéto osoby zaočkovať,“ napísala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ministerstvo pripomenulo, že seniora bude môcť na očkovanie sprevádzať len jedna osoba a týkať sa bude len tých osôb nad 70 rokov, ktoré ešte nedostali prvú dávku vakcíny, teda nových registrácií.

Prednosť dostanú ďalší

Štát chce zároveň pre urýchlenie očkovacieho procesu priorizovať tých, ktorí sú najviac ohrození ochorením COVID-19, a teda ťažko a stredne ťažko chronicky chorých pacientov. „Chronicky chorí pacienti so závažnou chorobou významne zvyšujúcou riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 budú zaradení za osoby s vekom nad 70 rokov,“ vysvetlil rezort.

Osoby so stredne závažnou chorobou zvyšujúcou riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 sa zaradia do jednej fázy s osobami nad 60 rokov.

Ministerstvo podotýka, že aktuálne sa pripravujú technické úpravy registračného formuláru, aby bol ku dňu nadobudnutia účinnosti vyhlášky systém pripravený na nasadenie. „Stále však platí, že pri prideľovaní termínov na očkovanie bude zohľadňovať vek, teda starší záujemcovia budú mať vždy prednosť pred mladšími. V prípade sprievodu sa bude zohľadňovať vek seniora,“ uzavrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko