Na hlavný obsah

Rozhodnuté. CDU/CSU povedie do volieb Armin Laschet

Jeho súper, bavorský premiér Söder, voľbu uznal.

Rozhodnuté. CDU/CSU povedie do volieb Armin Laschet
Na snímke predseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet. Foto: TASR/AP

Nemeckú vládnu úniu CDU/CSU povedie do septembrových parlamentných volieb šéf Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet. Oznámil to v utorok (20. 4.) bavorský premiér a predseda bavorskej sesterskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Markus Söder.

„Kocky sú hodené a kancelárskym kandidátom únie je Armin Laschet,“ povedal Söder. Uznal tým voľbu predsedníctva CDU, ktoré sa v noci na utorok jasne vyslovilo za Lascheta. „Arminovi som telefonoval a gratuloval mu. Povedal som mu, že má od nás z CSU podporu,“ uviedol.

Söder vo vyhlásení povedal, že sám sa chcel kancelárskym kandidátom stať, ale že zároveň vždy zdôrazňoval, že sa tak nestane na úkor rozkolu konzervatívnej únie. „Samozrejme, že máme rôzne ambície, ale mojou prioritou je jednota,“ povedal. Spomenul tiež, že v pondelok 19. apríla povedal, že konečné rozhodnutie je na CDU, ktorá je väčšou sestrou CSU. CDU s výnimkou Bavorska pôsobí v celom Nemecku a na spolkovej úrovni s bavorskou CSU tradične tvorí koalíciu.

Generálny tajomník CSU Markus Blume, ktorý počas dnešného vyhlásenia stál po boku Södera, označil bavorského premiéra za srdečného kandidáta. „Ale v demokracii rozhoduje väčšina,“ dodal.

Celoštátne vedenie CDU sa v noci na utorok jasne vyslovilo pre Lascheta, získal 77,5 percenta hlasov predsedníctva, zatiaľ čo Söder ich dostal 22,5 percenta. Podľa analytikov teraz musí únia CDU/CSU napraviť škody, ktoré na vzájomnej jednote napáchalo mocenské súperenie Lascheta so Söderom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet