Na hlavný obsah

Rusi nedostanú šancu dostavať českú jadrovú elektráreň, vláda ich vyradila z tendra

Babiš upozornil, že nešlo o akt štátneho terorizmu.

Rusi nedostanú šancu dostavať českú jadrovú elektráreň, vláda ich vyradila z tendra
Na ilustračnej snímke jadrová elektráreň. Foto: TASR

Česko vyradilo z tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany Rusko. Dôvodom je výbuch muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014. Informoval o tom v pondelok (19. 4.) večer český vicepremiér a minister priemyslu Karel Havlíček.

Česká vláda schválila uznesenie, ktorým rozhodla, že ruská spoločnosť Rosatom sa nemôže uchádzať o výstavbu nového bloku v Dukovanoch. Na tendri sa zúčastnia firmy z Francúzska, Južnej Kórey a USA, ktorým vláda zašle bezpečnostný dotazník. „Nedokážem si predstaviť, že by sa v tejto chvíli Rosatom dostal do bezpečnostného posúdenia,“ vyhlásil v nedeľu (18. 4.) Havlíček.

Nešlo o akt štátneho terorizmu, tvrdí Babiš

Český premiér Andrej Babiš k výbuchu v obci Vrbětice, do ktorého boli zapojené ruské tajné služby, uviedol, že nešlo o akt štátneho terorizmu: „Bol to útok na tovar, ktorý patril bulharskému obchodníkovi so zbraňami.“ Zdôraznil, že nešlo o útok Ruska na Českú republiku. Dodal však, že je neprijateľné, aby agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU vyvíjali na českom území podobné aktivity.

Český vládny kabinet v pondelok nerozhodol o odtajnení správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), ktoré Babiš navrhoval, pretože orgány činné v trestnom konaní stále pokračujú vo vyšetrovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet