Na hlavný obsah

Rusi zaradili štáby Navaľného medzi teroristov a extrémistov

Na zozname figuruje napríklad Al-Káida.

Rusi zaradili štáby Navaľného medzi teroristov a extrémistov
Na snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ruský úrad Rosfinmonitoring, ktorý má na starosti boj proti praniu špinavých peňazí a proti financovaniu terorizmu, zaradil sieť regionálnych štábov opozičného politika Alexeja Navaľného na zoznam „extrémistických a teroristických organizácií“. Oznámili to tamojšie médiá.

Na spomínanom zozname už figurujú stovky organizácií a osôb z Ruska a cudziny, vrátane teroristickej siete Al-Káida a teroristickej organizácie Islamský štát, poznamenala agentúra AFP. Dodala, že zatiaľ nie je jasné, či rozhodnutie Rosfinmonitoringu súvisí so snahou ruských úradov zakázať Navaľného štáby a tiež Navaľného fondy boja proti korupcii a obhajobe práv občanov ako extrémistickej organizácie. V takom prípade by ich členom a prívržencom mohli hroziť vysoké tresty väzenia.

Sieť 37 štábov v ruských regiónoch tvárou v tvár tejto hrozbe vo štvrtok (29. 4.) ohlásila svoje rozpustenie. Moskovský súd už skôr na žiadosť prokuratúry obmedzil prakticky všetku činnosť opozičných fondov a štábov.

Fond boja proti korupcii, založený Navaľným v roku 2011, preslávil najmä svojimi škandalóznymi odhaleniami o úplatnosti špičiek štátnej moci. Napríklad na začiatku roka zverejnil video o paláci na brehoch Čierneho mora, ktorého skutočným majiteľom je podľa fondu prezident Vladimir Putin. Video zaznamenalo viac ako 116 miliónov vzhliadnutí na severe YouTube a prinútilo Putina, aby osobne poprel vlastníctvo objektu, čo je krajne vzácna záležitosť, dodala AFP. Regionálne štáby zase prispeli k rozmachu „inteligentného hlasovania“ v prospech najsilnejších zo súperov kandidátov vládnej strany Jednotné Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet