Na hlavný obsah

Ruská polícia zadržala Navaľného osobnú lekárku

Pred väznicou žiadala o možnosť vyšetriť svojho pacienta.

Ruská polícia zadržala Navaľného osobnú lekárku
Policajti zatýkajú líderku Aliancie združenia lekárov a osobnú lekárku Alexeja Navaľného Anastasiu Vasiljevovú vo väzenskej kolónii IK-2 v meste Pokrov. Foto: TASR/AP

Ruská polícia zadržala v utorok (6. 4.) viacero ľudí, ktorí sa dožadovali osobného stretnutia s Alexejom Navaľným pred trestaneckou kolóniou v meste Pokrov, kde je opozičný politik väznený. Informovala o tom agentúra AFP. Medzi zadržanými je aj Navaľného osobná lekárka Anastasia Vasiljevová, ktorá žiadala o možnosť vyšetriť svojho pacienta v súvislosti s medializovanými správami o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave, uviedli AFP a Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). Pokrov sa nachádza asi 100 kilometrov východne od Moskvy.

„Pri nápravnom zariadení IK-2 v meste Pokrov sa zišlo asi 45 ľudí, z ktorých tri desiatky boli novinári a blogeri. Deväť občanov sa dopustilo porušenia verejného poriadku a policajti ich predviedli na policajnú stanicu k ďalšiemu objasneniu,“ uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Podľa denníka Kommersant sú medzi zadržanými aj novinári, vrátane spravodajcu americkej stanice CNN.

Navaľnyj naposledy v pondelok (5. 4.) uviedol, že jeho stav sa naďalej zhoršuje. Podľa vlastných slov mu zdravotná kontrola potvrdila teplotu 38,1 stupňa Celzia a silný kašeľ, v hladovke oznámenej pred niekoľkými dňami však mieni pokračovať. V správe na Instagrame tiež Navaľnyj napísal, že troch z 15 väzňov v jeho väzenskom oddelení hospitalizovali s podozrením na tuberkulózu. Za nepravdivé súčasne označil správy prokremeľských médií z piatka (2. 4.), podľa ktorých Navaľnyj vyzerá „celkom normálne“ a je umiestnený v „prakticky príkladnej“ väzenskej kolónii, napísala agentúra AFP.

Po opakovaných sťažnostiach na nedostatočnú zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosti nôh vyhlásil štyridsaťštyriročný Navaľnyj minulú stredu (31. 3.) hladovku. Domáha sa ňou adekvátneho prístupu k liečbe. Na jeho žiadosti o poskytnutie starostlivosti mu väznica podľa jeho slov poskytla len prášky a masť proti bolesti. Takisto uviedol, že bol v tomto zariadení terčom „mučenia“ spánkovou depriváciou. Ruské väzenské úrady tieto obvinenia odmietajú. Ruská tlač uviedla, že Navaľného hospitalizovali pre možné respiračné ochorenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet