Na hlavný obsah

Ruská polícia zatkla viac ako 1 700 ľudí, ktorí demonštrovali za Navaľného

Blízkych ľudí opozičníka zadržala ešte pred protestmi.

Ruská polícia zatkla viac ako 1 700 ľudí, ktorí demonštrovali za Navaľného
Na snímke atmosféra na protestoch v Moskve 21. apríla 2021. Foto: SITA/AP

Ruská polícia zadržala vyše 1 700 ľudí na zhromaždeniach na podporu kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ktoré sa konali v stredu (21. 4.) v desiatkach miest po celom Rusku. Vo štvrtok (22. 4.) o tom informovala ľudskoprávna organizácia OVD-Info, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Opozícia zorganizovala demonštrácie vo viacerých mestách federácie a najväčšie sa konalo v Moskve. Do ulíc vyšli tisíce ľudí. Žiadali slobodu a náležitú lekársku starostlivosť pre väzneného Navaľného, ktorý drží v trestaneckej kolónii pri Moskve tri týždne protestnú hladovku.

Organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zatýkanie na opozičných protestoch, uviedla, že do štvrtka rána polícia zadržala „1 783 ľudí v 97 mestách“. Väčšinu z nich, až 805, zatkli v Petrohrade, kde polícia násilne rozháňala davy šokovými obuškami. Účastníci môžu na nepovolených demonštráciách v Rusku dostať pokutu alebo niekoľko dní väzenia.

Medzi zadržanými bola aj Navaľného tlačová tajomníčka Kira Jarmišová. Dostala desať dní väzenia za vyzývanie ľudí na účasť na nepovolených zhromaždeniach. Navaľného kľúčovú spolupracovníčku Ľubov Soboľovú takisto dali ešte pred zhromaždením v Moskve do policajnej väzby a v priebehu štvrtka sa má postaviť pred súd.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Stredajšie zhromaždenia neboli také mohutné ako demonštrácie v zime, keď Navaľného (44) zatkli hneď po prílete do Ruska z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov liečil a zotavoval po takmer smrteľnej otrave nervovoparalytickou látkou novičok. Vtedy vyšli v mrazoch do ulíc desaťtisíce ľudí a policajti ich zatkli zhruba 11 000. Navaľnyj obviňuje zo spomínanej otravy Kremeľ, ktorý to odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet