Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina si navzájom vyhostili diplomatov

Stalo sa tak po tom, ako ruská tajná služba jedného zadržala.

Rusko a Ukrajina si navzájom vyhostili diplomatov
Na archívnej snímke sa tínedžerky fotia pri nasprejovaných kresbách ukrajinskej a ruskej vlajky v krymskom Simferopole. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničia v sobotu (17. 4.) rozhodlo o vyhostení ukrajinského konzula Oleksandra Sosoňuka v Petrohrade pre aktivity údajne nezlučiteľné s diplomatickým postavením. Diplomata v piatok nakrátko zadržala ruská tajná služba FSB, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Agentúra Interfax citovala tvrdenie FSB, že sa ukrajinský konzul snažil získať tajné informácie z databáz ruských bezpečnostných orgánov. „Oleksandr Sosoňuk bol vzatý do väzby po tom, čo sa v piatok stretol s istým ruským občanom, ktorý mu odovzdal informácie tajnej povahy z databáz ruských bezpečnostných orgánov,“ uviedla vo svojom sobotňajšom vyhlásení FSB.

„Jeho aktivity neboli zlučiteľné s postavením diplomata a boli nepriateľské proti Ruskej federácii,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Rozhodlo, že ukrajinský diplomat musí opustiť ruské územie do stredajšej (21. 4.) polnoci.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia oznámilo, že Sosoňuk bol zadržaný na niekoľko hodín, ale teraz už je späť na ukrajinskom konzuláte v Petrohrade. V reakcii na rozhodnutie Moskvy vyhostiť ho Ukrajina rozhodla, že jej územie musí opustiť jeden z vysokých ruských diplomatov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet