Na hlavný obsah

Rusko chce vybudovať svoju vlastnú vesmírnu stanicu

Na prevádzke medzinárodnej sa má prestať podieľať.

Rusko chce vybudovať svoju vlastnú vesmírnu stanicu
Na archívnej snímke z 19. júla 2011 pohľad na Medzinárodnú vesmírnu stanicu z raketoplánu Atlantis. Foto: TASR/AP

Rusko plánuje vybudovať svoju vlastnú orbitálnu stanicu a na prevádzke Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa prestane podieľať od roku 2025, o čom bude informovať svojich partnerov. V relácii Moskva. Kremeľ. Putin televízie Rossija 1 to v nedeľu (18. 4.) podľa agentúry Interfax uviedol podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov .

Reagoval tak na informácie, že ruská vláda navrhuje vopred rokovať so zahraničnými partnermi o svojich plánoch na vybudovanie národnej vesmírnej stanice. Podľa tlačovej služby ruskej vesmírnej agentúry (Roskosmos) o osude ISS ešte nie je rozhodnuté, stane sa tak až na základe analýzy jej technického stavu.

„S našimi partnermi sme sa dohodli, že stanica bude v prevádzke do roku 2024. Potom sa rozhodne na základe technického stavu modulov, väčšine ktorých skončila životnosť, ako aj našich plánov vybudovať orbitálnu stanicu novej generácie,“ uviedol v stanovisku Roskosmos s tým, že keď sa Rusko definitívne rozhodne, začne s partnermi rokovať o podmienkach a formách ďalšej spolupráce.

Noviny Moskovskij Komsomolec v pondelok (12. 4.) napísali, že ruská vláda schválila rozhodnutie o vybudovaní ruskej orbitálnej stanice. Informovaný zdroj však Interfaxu o deň neskôr povedal, že projekt ešte nebol schválený a neboli stanovené ani parametre jeho financovania.

Letový riaditeľ ruského segmentu ISS Vladimir Soloviov začiatkom apríla pritom povedal, že životnosť ISS by sa mohla predĺžiť až do roku 2030 a Moskva plánuje dokončiť plánovaný prevádzkový program. Vlani v októbri Soloviov konštatoval, že odborníci z Roskosmosu predpovedajú po roku 2025 „lavínovité zlyhanie“ mnohých segmentov ISS a vzhľadom na zvýšené náklady považujú za potrebné prehodnotiť podmienky ďalšej účasti na prevádzke stanice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet