Na hlavný obsah

Rusko si na stredu predvolalo slovenského veľvyslanca

Spolu s ním aj zástupcov pobaltských štátov.

Rusko si na stredu predvolalo slovenského veľvyslanca
Na snímke vysvietený Kremeľ v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničia si na stredu (28. 4.) predvolalo veľvyslancov Slovenska, Estónska, Litvy a Lotyšska. Bez bližších podrobností o tom v utorok (27. 4.) informovali ruské tlačové agentúry Interfax a TASS s odvolaním sa na zdroje z ministerstva.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) minulý štvrtok (22. 4.) oznámil vyhostenie troch ruských diplomatov a vyjadril solidaritu s Českou republikou. Tá sa dostala do diplomatickej roztržky s Ruskom pre podozrenia zo zapojenia ruských tajných agentov do explózie muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová vzápätí avizovala, že odpoveď Moskvy na slovenský krok na seba nenechá dlho čakať.

Následne v piatok (23. 4.) nariadili Litva, Lotyšsko a Estónsko celkovo štyrom ruským diplomatom, aby opustili ich územie. Aj na tento krok reagovala Zacharovová hrozbou skorej ruskej odvety.

Očakáva sa, že Moskva recipročne vyhostí troch slovenských a dvoch litovských diplomatov a po jednom diplomatovi Lotyšska a Estónska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet