Na hlavný obsah

Rusko začalo pracovať na budovaní vlastnej vesmírnej stanice

Prvú časť chce na obežnú dráhu vypustiť v roku 2025.

Rusko začalo pracovať na budovaní vlastnej vesmírnej stanice
Na snímke z Medzinárodnej vesmírnej stanice pohľad na kométu C/2020 F3 Neowise (vľavo) nad planétou Zem. Foto: TASR/AP

Rusko začalo s budovaním vlastnej vesmírnej stanice, v utorok (20. 4.) to oznámil šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozi. Informoval, že prvý modul budúceho vesmírneho komplexu by mal byť pripravený na vypustenie na obežnú dráhu v roku 2025.

„Na prvom, základnom module novej ruskej orbitálnej služobnej stanice sa už pracuje. Raketovej vesmírnej korporácii Energija (RKK Energija) bola zadaná úloha zabezpečiť v roku 2025 jeho pripravenosť k vypusteniu na určenú obežnú dráhu,“ napísal Rogozin na sociálnej sieti. Informáciu pritom doplnil videom zachytávajúcim prácu v korporácii Energija na vedecko-energetickom module (NEM) budúcej stanice.

Agentúra Interfax pripomenula, že okrem informácií o vlastnej ruskej vesmírnej stanici sa neustále opakujú úvahy o odchode Ruska z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). To má súvisieť so zhoršovaním technického stavu ruskej časti komplexu.

Až šesť miliárd do roku 2030

Námestník generálneho konštruktéra RKK Energija Vladimir Solovjov vlani v októbri oznámil, že špecialisti korporácie predpokladajú, že po roku 2025 začne mnoho prvkov na palube ISS lavínovo vypovedať službu. Rogozin však v novembri označil úvahy o konci využívania ISS po roku 2025 za predčasné. Podľa doterajšej dohody účastníkov projektu ISS by stanica mala fungovať do roku 2024. Naďalej ale pokračujú rokovania o tom, že by sa komplex využíval aj po tomto roku. V pondelok (19. 4.) šéf Roskosmosu povedal, že Rusko neplánuje obmedzovať program experimentov na ISS pred sprevádzkovaním ruskej orbitálnej stanice.

Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že podľa predbežných prepočtov môže byť na vybudovanie ruskej vesmírnej stanice do roku 2030 vyčlenených okolo päť až šesť miliárd dolárov. Iný „informovaný zdroj“ však ešte minulý týždeň tvrdil, že projekt ani financovanie tejto stanice nie sú schválené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet