Na hlavný obsah

Rusko zakázalo vstup ôsmim ľuďom z krajín EÚ vrátane Češky Jourovej

Ide o odvetný krok, znie z Moskvy.

Rusko zakázalo vstup ôsmim ľuďom z krajín EÚ vrátane Češky Jourovej
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: TASR/AP

Rusko v piatok (30. 4.) zakázalo vstup ôsmim činiteľom z krajín EÚ i štruktúr Únie, vrátane podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej a šéfa Európskeho parlamentu Davida Sassoliho. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva zahraničia.

Medzi osobami na zverejnenom „čiernom zozname“ Moskvy sú aj šéf berlínskej prokuratúry Jörg Raupach a Asa Scottová – šéfka švédskeho Laboratória chemickej, biologickej, radiačnej a jadrovej bezpečnosti (CBRN), ktorá potvrdila nemecké závery otravy kritika Kremľa Alexeja Navaľného látkou zo skupiny novičok. Z otravy sa vlani Navaľnyj zotavoval v Berlíne. Do Ruska tiež nesmú vstúpiť dvaja lotyšskí a jeden estónsky činiteľ a člen francúzskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy Jacques Maire.

Podľa ruskej diplomacie je krok odvetou Moskvy za nové sankcie od EÚ. Tá začiatkom marca uvalila sankcie na štyroch ruských predstaviteľov vrátane generálneho prokurátora Igora Krasnova a hlavného vyšetrovateľa Alexandra Bastrykina pre uväznenie opozičného lídra Alexeja Navaľného a potláčanie pokojných protestov. Desať dní potom sa krajiny Únie zhodli na predĺžení protiruských sankcií za narúšanie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti.

Europoslanci vo štvrtok (29. 4.) vyzvali členské krajiny EÚ, aby koordinovane vyhostili ruských diplomatov v reakcii na zistenia českých tajných služieb o ruskom podiele na explóziách muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. V uznesení tiež odsúdili ruské vyhrážky adresované Českej republike v následnom diplomatickom spore.

„Európska únia pokračuje v politike nelegitímnych jednostranných reštriktívnych opatrení voči ruským občanom a organizáciám,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo zahraničia na webe s poukazom na marcové sankcie voči šiestim Rusom. Moskva sa pritom sťažuje, že EÚ odmieta všetky jej návrhy na riešenie vzájomných problémov dialógom.

„Táto prax je v rozpore s Chartou OSN a základnými normami medzinárodného práva. Je sprevádzaná protiruskou hystériou zámerne podnecovanou v západných médiách. Nie je podložená dôkazmi. Všetky naše návrhy na riešenie akýchkoľvek problémových otázok vzniknutých medzi Ruskom a EÚ priamym profesionálnym dialógom sú dôsledne ignorované alebo odmietané,“ uvádza ruská diplomacia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet