Na hlavný obsah

Rusko žiada zníženie počtu českých veľvyslancov v Moskve

Počet veľvyslancov oboch krajín má byť zhodný.

Rusko žiada zníženie počtu českých veľvyslancov v Moskve
Na snímke automobil ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského pred budovou ministerstva zahraničných vecí ČR. Foto: SITA/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok (22. 4.) prednieslo českému veľvyslancovi Vítězslavovi Pivoňkovi požiadavku, aby znížil počet pracovníkov českej ambasády v Moskve s prihliadnutím na rozdielne počty miestnych zamestnancov. Vyplýva to z prehlásenia, ktoré ministerstvo zverejnilo na svojom webe.

Moskva tak reagovala na štvrtkové oznámenie českého ministra zahraničných vecí Jakuba Kulhánka, že Česko obmedzí počet pracovníkov na ruskom veľvyslanectve v Prahe podľa personálneho stavu na českej ambasáde v Moskve.

Ruská diplomacia proti tomu dôrazne protestovala a uviedla, že si vyhradzuje právo na ďalšie kroky v prípade, že Praha bude ďalej pokračovať v „hysterickej protiruskej kampani“. Ruské ministerstvo zahraničia si zároveň predvolalo českého veľvyslanca Pivoňku, rozhovor podľa ruských médií trval približne pol hodiny.

Minister Kulhánek potvrdil, že s Pivoňkom po štvrtkovom rokovaní hovoril. „Hlavná správa je, že Rusko oznámilo, že prechádza na striktnú paritu, pokiaľ ide o počty pracovníkov na ruskej a českej ambasáde. Ten počet má byť zhodný. V Prahe aj v Moskve,“ uviedol pre spravodajský portál ČT 24.

Medzi Českom a Ruskom sa rozhorel diplomatický spor pre dôvodné podozrenie zo zapojenie sa ruských spravodajcov do explózie muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. Z Prahy tento týždeň muselo odcestovať 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, identifikovaných českými službami ako agenti tajnej služby. Moskva v odvetnom kroku vyhostila 20 českých diplomatov. Kulhánek vo štvrtok povedal Českej televízii, že z Česka by malo odísť ďalších 63 pracovníkov ruskej ambasády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet