Na hlavný obsah

Ruskú vakcínu sme testovali po žiadosti exministra Krajčího, tvrdí Biomedicínske centrum SAV

Zároveň sa ohradilo proti Matovičovým tvrdeniam.

Ruskú vakcínu sme testovali po žiadosti exministra Krajčího, tvrdí Biomedicínske centrum SAV
Na snímke exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a dodávka ruských vakcín proti koronavírusu. Foto: TASR

Biomedicínske centrum (BMC) Slovenskej akadémie vied (SAV) spravilo skúšky ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V na základe písomnej žiadosti bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO). Zároveň sa dôrazne ohradilo proti vyjadreniam ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktoré odzneli na piatkovej (9. 4.) tlačovej konferencii. „Nie sú pravdivé,“ tvrdí centrum.

Osem zo štrnástich skúšok bolo realizovaných v Biotechnologických laboratóriách BMC SAV, ktoré sú registrované v európskej databáze EudraGMP a certifikované na vykonávanie mikrobiologických, chemických a biologických skúšok liekov,“ spresnilo. Ministerstvo zdravotníctva aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dopredu vedeli, že ďalších šesť skúšok sa uskutoční v laboratóriách Virologického ústavu BMC SAV.

V súlade so zmluvnými ustanoveniami boli zo strany BMC SAV výsledky skúšok komunikované výhradne ŠÚKL-u. O tom, že výsledky doteraz uzavretých skúšok boli v súlade s normatívnou dokumentáciou výrobcu, už ŠÚKL verejnosť informoval. Naše výsledky teda nijako nemohli poškodiť reputáciu výrobcu,“ podčiarklo centrum s tým, že konalo v dobrej viere s nadštandardným pracovným nasadením a v celej situácii sa zachovalo profesionálne a korektne.

Matovič Rusov chápe, ŠÚKL nemal z ruskej strany dostatok údajov…

Minister financií a expremiér Matovič v piatok uviedol, že ruská strana „sa cíti mimoriadne poškodená tým, že ŠÚKL zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu.“ Matovič dodal, že rozčarovanie výrobcu Sputnika V chápe.

ŠÚKL vo štvrtok 8. apríla uviedol, že výrobca nedodal 80 percent údajov, a preto nie je možné prijať záver o pomere prínosov a rizík vakcíny. „Iba na základe spoľahlivých a overiteľných dôkazov môže ŠÚKL prijať odborné stanovisko ku kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny. Dôkazy musí predložiť výrobca, čo sa v prípade vakcíny Sputnik V nestalo,“ informovala riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

… a na porušovanie zmluvy nás neupozornili, dodáva

Ruský fond priamych (RDIF) investícií vo štvrtok (8. 4.) na twitteri oznámil, že slovenská strana porušila zmluvu tým, že zadala testovanie zásielky vakcín laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná a označil to za „akt sabotáže“.

ŠÚKL označil tvrdenia RDIF o laboratórnom testovaní šarží Sputnika, ktoré boli dovezené na Slovensko, za zavádzajúce a dôrazne sa voči nim ohradil. „ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom, keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá. V súvislosti s tvrdeniami RDIF však upozorňuje, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ. Vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu, vysvetlil štátny ústav.

Zároveň poznamenal, že na údajné porušovanie utajenej zmluvy s ruským výrobcom nebol ŠÚKL nikým zodpovedným za dovoz vakcíny upozornený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko