Na hlavný obsah

Sčítanie obyvateľov prekonalo očakávania. Zapojilo sa 86 % Slovákov

Najpoctivejší bol Žilinský kraj.

Sčítanie obyvateľov prekonalo očakávania. Zapojilo sa 86 % Slovákov
Vypĺňanie formulára. Foto: TASR

Do elektronického sčítania sa zapojilo 4 844 007 obyvateľov Slovenska, teda 86 %. Najaktívnejší boli v Žilinskom kraji, kde sa elektronickou formou sčítalo 92 % obyvateľov. Po ukončení online časti cenzu o tom vo štvrtok (1. 4.) informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Podľa predpokladov Štatistického úradu SR malo elektronickú formu sčítania zvládnuť minimálne 70 % obyvateľov. „Dosiahnutý výsledok preto považujeme za veľký úspech a môžeme ho vnímať ako viditeľný, pozitívny posun v digitalizácii Slovenska, v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie,“ uviedla Stauder.

Najhorší bol Košický kraj

Prvenstvo Žilinského kraja v podiele sčítaných potvrdilo jeho líderské postavenie v rámci samosprávnych krajov v priebehu cenzu. Na druhom mieste skončil Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol 90 % sčítaných. Na treťom mieste je Trnavský kraj, ktorý je na úrovni 89 %, štvrtý Bratislavský kraj dosiahol podiel 88 % sčítaných. V Nitrianskom kraji sa elektronicky sčítalo 87 % obyvateľov, 85-percentný podiel sčítaných dosiahol Banskobystrický kraj. V Prešovskom kraji sa sčítalo 83 % rezidentov, najmenej, 79 % obyvateľov vyplnilo online formulár v Košickom kraji.

V rebríčku krajských miest vedú po elektronickom sčítaní Banská Bystrica (90 %), nasleduje Trenčín so Žilinou (zhodne 89 %). V Prešove a Trnave sa sčítalo 87 % obyvateľov, v Nitre a Bratislave 86 %. V Košiciach evidujú 82 % sčítaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko