Na hlavný obsah

Šéf Najvyššieho súdu sa stal členom Rady Siete predsedov najvyšších súdov EÚ

Členom bude dva roky.

Šéf Najvyššieho súdu sa stal členom Rady Siete predsedov najvyšších súdov EÚ
Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Foto: TASR

Šéf Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta sa stal členom Rady Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie (EÚ). V pondelok (26. 4.) o tom informovala Ivana Nittmanová z tlačového oddelenia Najvyššieho súdu SR. Šikuta bol do tejto rady zvolený na dva roky a po ich uplynutí môže kandidovať opäť, podľa Najvyššieho súdu ide „pre Slovensko o historický úspech“.

„V Rade Siete bude spolu s predsedami najvyšších súdov Talianska, Holandska, Belgicka či Švédska. Za jej novú šéfku bola zvolená predsedníčka nemeckého Spolkového súdneho dvora Bettina Limperg,“ poznamenala Nittmanová.

Šikuta hodnotí odborné aktivity Siete predsedov najvyšších súdov EÚ ako veľmi prínosné a v prostredí Únie aj obohacujúce. „V minulosti sám inicioval jednotný postoj Siete v súvislosti s obavami o  nezávislosť súdnictva v Poľsku, ku ktorým sa opakovane vyjadroval ako Súdny dvor Európskej únie, tak aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu,“ dodala.

Nittmanová ďalej spresnila, že hlavným cieľom spomínanej siete je užšia spolupráca najvyšších súdov, ako aj výmena názorov a skúseností zo súdnej praxe.

Sieť sa zároveň zaoberá legislatívnymi návrhmi, ktoré predkladajú európske inštitúcie na poli súdnictva, predovšetkým v občianskoprávnej a trestnoprávnej oblasti. Rieši aj vzdelávanie sudcov či vzťah medzi najvyššími súdmi a výkonnou mocou a jej agendou je tiež riešenie financovania najvyšších súdov, proces menovania ich sudcov v rôznych členských štátoch únie, ako aj reforma konania pred Súdnym dvorom EÚ a hodnotenie európskej politiky týkajúcej sa súdnictva. Jej sídlo je v Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko