Na hlavný obsah

Šéf Pfizeru: Pravdepodobne bude nutná aj tretia dávka

Jej potrebu predpokladá do roka od podania druhej.

Šéf Pfizeru: Pravdepodobne bude nutná aj tretia dávka
Na snímke ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BionTech. Foto: TASR/AP

Do roka po podaní oboch dávok vakcíny proti koronavírusu od americkej firmy Pfizer vyvinutej s nemeckou spoločnosťou BioNTech, budú ľudia „pravdepodobne“ potrebovať aj tretiu dávku. V rozhovore pre stanicu CNBC odvysielanom vo štvrtok (15. 4.) to povedal výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla, informovala agentúra AFP.

„Možný scenár je, že pravdepodobne bude nutná tretia dávka, a to niekde medzi šiestimi až dvanástimi mesiacmi,“ uviedol Bourla. Dodal, že neskôr bude nasledovať i každoročné preočkovanie, no všetky tieto kroky je ešte potrebné potvrdiť. Kľúčovú úlohu budú podľa neho zohrávať nové varianty vírusu. „Je mimoriadne dôležité potlačiť množstvo ľudí, ktorí môžu byť náchylní na tento vírus,“ zdôraznil.

Farmaceutická firma Pfizer v apríli zverejnila štúdiu, podľa ktorej má jej vakcína približne 91-percentnú účinnosť v ochrane pred ochorením COVID-19 a tiež vyše 95-percentnú účinnosť proti ťažkému priebehu choroby do šiestich mesiacoch po podaní druhej dávky. Na zistenie toho, či vakcína poskytuje ochranu i po uplynutí šiestich mesiacov, sú však potrebné ďalšie dáta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet