Na hlavný obsah

Šéf Únie ligových klubov Kozák: Superliga ohrozuje budúcnosť futbalu

Ide absolútne opačným smerom, hovorí.

Šéf Únie ligových klubov Kozák: Superliga ohrozuje budúcnosť futbalu
Na snímke v popredí prezident ÚLK Ivan Kozák. Foto: TASR

Únia ligových klubov (ÚLK) ako člen Európskych líg plne podporuje stanovisko tejto strešnej organizácie, resp. zamietavý postoj Európskej futbalovej únie (UEFA) k vzniku novej európskej súťaže pod názvom Európska Superliga (ESL).

ÚLK podporuje aktivitu európskych líg podieľať sa na plánovaných reformách európskych pohárových súťaží UEFA. ÚLK podporuje zvýšenie mechanizmu solidarity i zvýšenie dotácií pre Európsku ligu UEFA i novú Európsku konferenčnú ligu UEFA. Zároveň podporuje v rámci návrhov UEFA Horizon 2024 zvýšenie počtu účastníkov Ligy majstrov s tým, že zo štyroch miest navyše by tri pripadli majstrom svojich krajín. Takisto by sa mal znížiť počet zápasových dní a celkový počet duelov.

„Avizovaný vznik ESL ide absolútne opačným smerom, vytvára model uzavretej súťaže elitných mužstiev a je v rozpore s návrhmi prezentovanými v rámci pripravovanej reformy európskych pohárových súťaží UEFA. Európske futbalové prostredie má silné tradície, ktoré by sme nemali popierať takýmto radikálnym spôsobom. Po vzniku Superligy by došlo k ešte výraznejšiemu rozdeleniu medzi silnými a slabými, čo predstavuje ohrozenie budúcnosti futbalu v jeho súčasnej podobe. Veríme v konštruktívny dialóg a riešenia, ktoré posunú európsky futbal smerom dopredu,“ uviedol prezident ÚLK Ivan Kozák.

Viacero nejasností

Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa Superliga začala hrať a s akým formátom. Najskorší termín štartu sa odhaduje na súťažný ročník 2022/2023 s 20 mužstvami. Zakladajúca dvanásta plus ďalšie tri tímy by tvorili každoročný základ účastníkov, zostávajúcich päť tímov by sa menilo podľa stanovených postupových pravidiel. Hralo by sa vo dvoch desaťčlenných skupinách, z ktorých vzíde určitý počet účastníkov play-off.

Účastníci Superligy chcú naďalej zotrvať aj vo svojich domácich ligových súťažiach. Otázne je, či im to UEFA dovolí. „Tento nový turnaj zabezpečí výrazne väčší ekonomický rast a podporu celému európskemu futbalu v podobe dlhodobých a neobmedzených platieb solidarity, kompenzačných poplatkov, ktoré budú rásť v súlade s príjmami celej súťaže,“ napísali vo svojom vyhlásení zakladatelia ESL.

Proti novej súťaži sa okrem UEFA postavila aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) či vedenia národných líg z Anglicka, Španielska a Talianska. UEFA a FIFA dokonca hrozia konkrétnymi sankciami – hráči z klubov Superligy by v prípade uvedenia súťaže do života dostali zákaz hrať zápasy za svoje reprezentačné tímy a jednotlivé mužstvá by mohli prísť aj o účasť v domácich ligových ši pohárových súťažiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport