Na hlavný obsah

SHMÚ upozorňuje na nízke nočné teploty, odborník hovorí o prejave klimatickej zmeny

Globálne otepľovanie sa prejavuje extrémnymi výkyvmi.

SHMÚ upozorňuje na nízke nočné teploty, odborník hovorí o prejave klimatickej zmeny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že nízke nočné teploty vzduchu môžu potrápiť najmä západné Slovensko a okresy na juhu a juhovýchode krajiny. Teploty majú klesnúť zväčša do mínus štyroch stupňov Celzia, v niektorých oblastiach môže byť ešte o dva stupne chladnejšie, informoval na svojom webe SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami má platiť vo štvrtok (8. 4.) od 21.00 h do piatka (9. 4.) do 8.00 h v celom Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Košickom kraji (s výnimkou okresu Spišská Nová Ves). V prípade Trenčianskeho kraja je vydaná pre okresy Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske a Trenčín. V rámci Banskobystrického kraja pre okresy Krupina, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš.

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ovocné stromy v pokročilom štádiu kvitnutia. Očakávaný mráz môže spôsobiť poškodenie kvetov,“ dodali meteorológovia.

Výrazné ochladenie súvisí s klimatickou zmenou

Klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ hovorí, že výrazné ochladenie, ktoré je na Slovensku prítomné od Veľkej noci, súvisí s klimatickou zmenou. „Už dlho sa hovorí, že jeden z príznakov globálneho otepľovania a klimatickej zmeny podmienenej činnosťou človeka je pribúdanie extrémov. Súčasný vývoj počasia to len potvrdzuje,“ uviedol pre Faško.

„Všetky tohtoročné mesiace boli poznamenané veľkými výkyvmi teploty, teda sa v nich vyskytlo obdobie, keď bolo mimoriadne teplo a potom sa zasa výrazne ochladilo,“ povedal s tým, že názorne to ilustruje aj súčasný skok od mimoriadne teplého prelomu marca a apríla, keď maximálne aj priemerné denné teploty dosahovali rekordné hodnoty k súčasným rekordom na opačnom konci spektra.

Suchú jar môžu vystriedať prívalové dažde

Chladné počasie navyše sprevádzajú aj také javy ako napríklad búrky s výdatným snežením – jedna z nich sa prehnala juhozápadným Slovenskom v stredu 7. apríla. „Zaznamenali sme ju v Bratislave na Kolibe, ale aj v Hurbanove. Sneženie tu bolo také intenzívne, že sa sneh, ktorý napadol neskoro popoludní, udržal až do ôsmej hodiny nasledujúceho rána. Snehová pokrývka v Hurbanove dosiahla vo štvrtok ráno jeden centimeter (cm), na Kolibe to boli dva cm,“ doplnil Pavel Faško.

Sneh padal aj v iných častiach Slovenska. V Dolnom Hričove pri Žiline mali vo štvrtok ráno 4 cm snehu, v Oravskej Lesnej 6 cm. Už dlhší čas sa snehová pokrývka udržuje vo vyšších horských polohách – napríklad na Štrbskom Plese dosiahla 42 cm, na Chopku 223 cm a na Lomnickom štíte dokonca 317 cm.

Ako dodal, cirkulačné podmienky sú teraz také, že dochádza k razantnému striedaniu typov poveternostných situácií. Týka sa to nielen teplôt, ale aj zrážok, pretože po relatívne suchom začiatku jari prichádzajú často obdobia s prívalovými dažďami. „Vlani bolo napríklad do poslednej májovej dekády málo zrážok. Na začiatku júna však prišli veľmi silné búrky s intenzívnymi dažďami a nárazovým vetrom, čo spôsobilo množstvo škôd. Aj to je príklad toho, ako sa prejavuje globálne otepľovanie,“ uzavrel Pavel Faško zo SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko