Na hlavný obsah

Slony, zebry i leopardy. Botswana štartuje loveckú sezónu

Vlaňajšiu sezónu zmarila epidémia.

Slony, zebry i leopardy. Botswana štartuje loveckú sezónu
Na snímke slon v Krugerovom národnom parku v Namíbii. Foto: SITA/AP

Botswana, štát na juhu Afriky, štartuje sezónu lovu slonov. Ponúka povolenie na odstrel 287 zvierat, sezóna potrvá do septembra. Agentúra Bloomberg informuje, že na predaj sú tiež licencie na odstrel leopardov, zebier a byvolov.

Botswanská správa národných parkov na tento rok vydala 100 licencií na odstrel slonov, stále je potom k dispozícii 187 licencií z minulého roka, keď sezónu zmarila epidémia covidu. V Botswane žije 130 000 slonov a najčastejšími účastníkmi lovu sú Američania. Menej ľudí prichádza zo Španielska, východnej Európy a Ruska.

Hovorkyňa správy národných parkov Debbie Peakeová povedala, že tohtoročná sezóna sa koná stále za sťažených podmienok, niektoré krajiny Európskej únie majú uzávery a ľudia z nich cestovať nemôžu. „Zaviedli sme v táboroch (pre poľovníkov) a medzi personálom prísne opatrenia, ktoré klientov ochránia,“ povedala.

Bývalý prezident Ian Khama v roku 2014 odstrel slonov zakázal, no jeho nástupca Mokgweetsi Masisi, ktorý je pri moci od roku 2019, zákaz zrušil. Podľa vlády slony ničia úrodu a stavy stád treba regulovať.

Vlani vláda predávala licencie na odstrel na aukcii za 43 000 dolárov (36 600 eur). Kupujú ich spoločnosti, ktoré organizujú poľovnícke výpravy a so ziskom ich potom predávajú poľovníkom prichádzajúcim hlavne za získaním trofejí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet