Na hlavný obsah

Slovensko daruje Česku 10 000 vakcín Moderny, oznámil v Prahe Heger

Sputnikom by sa na Slovensku mohlo očkovať už v máji.

Slovensko daruje Česku 10 000 vakcín Moderny, oznámil v Prahe Heger
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) odcestoval vo štvrtok ráno na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu v pozícii predsedu vlády SR. Foto: TASR

Slovensko daruje Českej republike 10 000 kusov vakcín Moderny. Oznámil to premiér Eduard Heger (OĽANO) na svojej prvej zahraničnej návšteve, ktorú smeroval vo štvrtok (15. 4.) do Prahy.

Ide o „akt solidarity“ susednej krajine, ktorej Heger poďakoval za pomoc v boji proti pandémii. Český premiér Andrej Babiš poďakoval za „symbolické gesto solidarity“ a podotkol, že Slovensko tak urobilo na rozdiel od iných krajín, ktoré Česku solidaritu neprejavili počas rokovaní o rovnomernom rozdelení vakcín v EÚ podľa počtu obyvateľov. Slovensko je už štvrtou krajinou, ktorá sa rozhodla týmto spôsobom pomôcť Českej republike, dodal.

Očkovanie Sputnikom od mája, v Česku až po schválení EMA

Heger zopakoval, že dôvodom nákupu neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V bolo to, že na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí by sa inou vakcínou zaočkovať nechceli. Pripomenul, že pre uvedenie vakcíny na trh je dôležité, aby mal štát pri každej šarži istotu, že je bezpečná a účinná. Testy sa musia podľa neho urobiť v certifikovanom laboratóriu.

„Proces by mal byť ukončený v nasledujúcich týždňoch a očkovanie by sa mohlo odštartovať začiatkom mája,“ konkretizoval premiér. Ak by výsledky z maďarského laboratória prišli skôr, krajina nebude očkovanie odďaľovať. „Je to v rukách vedcov, ktorí to musia vyhodnotiť,“ dodal.

K zverejneniu zmluvy s ruskou stranou uviedol, že ešte stále čaká na ukončenie právnej analýzy, ktorá povie, či a do akej miery môže byť zmluva verejná. Prízvukoval však, že zámerom nie je nič utajovať.

Babiš zopakoval, že Praha čaká s dovozom Sputnika na certifikáciu Európskou liekovou agentúrou (EMA). V prípade jej schválenia má zaistenú okamžitú dodávku 300 000 kusov a následne 150 000 kusov mesačne. Krajina sa podľa neho snaží získať vakcíny aj z iných zdrojov, ale „len tie, ktoré schválila EMA“.

Z avizovanej cesty vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy, ktorá sa má uskutočniť v pondelok 19. apríla, nie je nadšený. „Informoval som aj pána Hamáčka, že na tú cestu mám iný názor, ale bol som uistení, že išlo len o Sputnik,“ poznamenal. Hamáček sa má stretnúť s ruským ministrom priemyslu Denisom Manturovom a na ceste ho bude sprevádzať šéf SNS Andrej Danko.

Česká republika začala s uvoľňovaním protipandemických opatrení 12. apríla a „pokiaľ to všetko pôjde dobre, tak budeme pokračovať v uvoľňovaní aj od 26. apríla“. Súčasťou uvoľňovania by mohla byť aj zmena režimu na hraniciach medzi Českom a Slovenskom, uzavrel Babiš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko