Na hlavný obsah

Slovensko sa po výzve EÚ intenzívne pripravuje na zavedenie COVID pasov

Potvrdil to premiér Eduard Heger.

Slovensko sa po výzve EÚ intenzívne pripravuje na zavedenie COVID pasov
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovensko sa intenzívne pripravuje na zavedenie digitálneho zeleného preukazu, takzvaného COVID pasu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok (27. 4.) po rokovaní so šéfmi Európskej komisie a Európskej rady Ursulou von der Leyenovou a Charlesom Michelom.

Členské štáty EÚ sa minulý týždeň dohodli na usmerneniach týkajúcich sa hlavných technických špecifikácií systému pre zavedenie a fungovanie COVID pasu. Eurokomisia v tejto súvislosti vyzvala členské krajiny Únie, aby boli pripravené prijať na národnej úrovni potrebné technické kroky nevyhnutné na vytvorenie celoeurópskej infraštruktúry na zavedenie a overovanie COVID pasov.

„Slovensko sa veľmi intenzívne pripravuje na to, aby sme všetky dátumy stihli,“ uviedol v tejto súvislosti premiér.

Spresnil, že je to dôležité z hľadiska všetkých parametrov, a dodal, že Slovensko súhlasí s návrhmi Európskej komisie, aby COVID pasy v sebe obsahovali nielen informácie o vakcinácii, ale aj o testovaní alebo o prípadnom prekonaní ochorenia COVID-19.

„Sú to všetko dôležité informácie a na Slovensku prebiehajú intenzívne prípravy, aby sme boli na to včas pripravení,“ zdôraznil Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko